Wiele osób nie wyobraża sobie dnia rozpoczętego inaczej niż z kubkiem kawy w dłoni. Poranny „napój bogów” pomaga im się obudzić i dodaje sił do działania. Również w trakcie dnia lubimy podnieść sobie poziom energii i wypić filiżankę małej czarnej. Czy w podróży również mamy szansę na pyszną kawę? Jakość naparu kawowego ze stacji benzynowej często pozostawia wiele do życzenia. Jednak możemy samodzielnie zaparzyć swój ulubiony napój i cieszyć się wyjątkowym smakiem kawy w plenerowych warunkach!
Jeśli nasza wycieczka potrwa maksymalnie kilka godzin, dobrym rozwiązaniem będzie zrobienie kawy w domu i przelanie jej do termosu turystycznego. Dobry termos powinien utrzymać odpowiednią temperaturę napoju przez kilka godzin. Termosy mają różną pojemność: np. model 1,5 litrowy sprawdzi się doskonale, kiedy podróżujemy w większej grupie.
Kawa w termosie nie jest jedynym sposobem na dobrą kawę w trakcie wyprawy. Możemy zaparzyć najwyższej jakości napój samodzielnie, zaopatrując się w czajnik i kuchenkę turystyczną. To obowiązkowe elementy naszego wakacyjnego wyposażenia, jeżeli lubimy kilkudniowe wycieczki samochodem lub kamperem.
Kiedy zaś chcemy, aby kawa smakowała jeszcze lepiej, możemy pójść o krok dalej i kupić kawiarkę lub zaparzacz do kawy, aby w kilka minut otrzymać esencjonalny napar. Kawiarki i zaparzacze są trwałe i łatwe w obsłudze, a do tego zapewnią nam zdecydowanie mocniejsze głębsze doznania smakowe.
Dobrym rozwiązaniem jest również dripper, swoim kształtem przypominający stożkowatą filiżankę. Aby zrobić kawę, stawiamy dripper na kubku, wkładamy w niego filtr i gotujemy wodę. Gorącą wodą przelewamy filtr, pozbywając się jego papierowego posmaku i rozgrzewając naczynie. Następnie sypiemy odpowiednią ilość kawy do drippera i okrężnym ruchem zalewamy ją wodą. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwa lub trzy razy. Kiedy zakończymy proces zaparzania, wyjmujemy filtr, a dripper płukamy pod bieżącą wodą.
Dobrym sposobem na pyszną małą czarną jest również aeropress, jednak wymaga on większej ilości sprzętu. Jeżeli jednak kochamy pić najwyższej jakości kawę, powinniśmy bliżej zapoznać się z tą metodą!
Do zaparzania kawy w podróży potrzebujemy kawy mielonej. Szeroki wybór kaw pozwala dopasować ją do swoich preferencji smakowych, a także: do wybranej metody zaparzania. Wybierzmy kawę, którą będziemy pić z przyjemnością i pamiętajmy, aby szczelnie ją przechowywać. W przeciwnym razie zmielone ziarna szybko tracą swój aromat.
Prawdziwym smakoszom kawy polecamy zaopatrzyć się w młynek ręczny do mielenia ziaren. Nie da się zaprzeczyć, że świeżo mielona kawa ziarnista ma najlepszy smak i zdecydowanie najmocniejsze właściwości pobudzające. Ręczny młynek do kawy pozwoli nam ustawić odpowiednią grubość mielenia, a następne zmielić ziarna i przygotować pyszny napar.
Co ważne, ręczne młynki są praktycznie bezawaryjne i – ciche – dlatego na pewno nie zbudzą naszych kompanów. Jedyne, co wyrwie ich ze snu, to aromat świeżo zaparzonej kawy, którą przygotujemy od razu po zmieleniu ziaren. Kawa w podróży może być pyszna!
Brak komentarzy. |