Najdroższa przyprawa świata - szafran

Ten pomarańczowy lub czerwony proszek o specyficznym aromacie dodany do potrawy, nadaje jej lekko gorzkawy smak i żółty kolor. Cena szafranu może sięgać nawet... ponad 15 tys. złotych za kilogram! Jaką wspaniałą właściwość ma ta przyprawa, że osiąga tak zawrotne ceny?

kan, fot. wikimedia.org / 2011-09-14
Komentarze:

mariusz0107
2011-09-17

Zdecydowanie odradzam zakup wiekszej ilosci bez sprawdzenia najpierw czy mamy do czynienia z prawdziwym szafranem Proceder oszustwa w tym wzgledzie jest wrecz niewiarygodny. Np.w Tunezji zachwala sie ze jest bardzo tani. I nic dziwnego , bo nie ma nic wspolnego z prawdziwym. I to nie tylko gdzies na bazarach , ale tez w duzych sklepach sprzedaje sie ten sam produkt, ktory po wyjeciu z opakowan jedynie zabarwi troche potrawe, ale nie ma zadnego aromatu.