Śmierć turystek w hotelu na wyspie Phi Phi
Ciała dwóch turystek odnaleziono w hotelu Phi Phi Palm Residence na wyspie Phi Phi w Tajlandii. Przyczyną śmierci najprawdopodobniej było zatrucie. Policja podejrzewa, że było ono spowodowane spożyciem toksycznej ryby z gatunku rozdymkowatych.
Makabrycznego odkrycia dokonali pracownicy hotelu - w jednym pokoju leżały ciała dwóch turystek, jak się okazało były to siostry - Audrey oraz Noemi Belanger pochodzące z Kanady. Zdaniem policji przyczyną śmierci były wchłonięte toksyny, które znajdują się w rybach z rodziny rozdymkowatych. Teorię tą potwierdzają znajdujące się w pokoju liczne wymiociny oraz ślady krwawienia z dziąseł i zabarwione na niebiesko paznokcie ofiar.
Rozdymki i kolcobrzuchy to ryby promieniopłetwe z rzędu rozdymkokształtnych. Jedną z najsłynniejszych takich ryb jest takifugu (fugu), która w niedalekiej Japonii uchodzi za kulinarny rarytas. Ryba ta zawiera śmiertelną dawkę trucizny zwanej tetrodotoksyną - występuje ona w organach wewnętrznych, głównie wątrobie i jajnikach, ale też w skórze i jądrach. W związku z tym przygotowywać i sprzedawać fugu mogą jedynie licencjonowani kucharze, a spożywanie wątroby i jajników jest zakazane.
Fr, fot. wikimedia.org / 2012-06-23
Komentarze:
piea 2012-06-24 | Każda śmierć to tragedia!!!, ale umrzeć tak po prostu na wakacjach...- to już jakiś tragiczny pech!
(oglądałam jakiś program dokumentalny o tych rybach..., wiem, że świat jest przedziwny, ale jak można coś takiego jeść? i jeszcze uznawać to za rarytas? ) |