Targi Turystyczne Wypoczynek 2014 w Toruniu
W dniach 15 - 16 marca w toruńskim Centrum Targowym Park odbędzie się czwarta edycja Targów Turystycznych WYPOCZYNEK. Poprzednie odsłony imprezy cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem zarówno mieszkańców naszego miasta, regionu jak i odwiedzających z całego kraju. Frekwencja wystawców udowodniła również, że wydarzenie wpisało się w turystyczny kalendarz targowy.
Jak co roku podczas targów zaprezentowana zostanie bogata oferta turystyki krajoznawczej oraz różnorodne formy aktywnego wypoczynku. Na targach dowiemy się jaki egzotyczny zakątek warto obrać za cel podróży, a także w jakich nieznanych dotąd, fascynujących miejscach, wypocząć w naszym kraju. Ponadto wystawcy zaprezentują pomysły jak zdrowo i aktywnie spędzić czas wolny nie wyjeżdżając poza miejsce zamieszkania.
Wśród wystawców targów zobaczymy między innymi: biura podróży, touroperatorów, ośrodki wypoczynkowe, reprezentacje miast i regionów turystycznych, hotele, pensjonaty, ośrodki SPA, uzdrowiska, sanatoria, pola kempingowe, miejsca rodzinnego wypoczynku, gospodarstwa agroturystyczne, organizatorów obozów, kolonii oraz imprez sportowych, a także aktywnego wypoczynku. Przewodnik miejski, Marcin Łęcki, przeniesie gości targowych w czasie, snując opowieści o nieznanych zakamarkach toruńskich dzielnic. Natomiast podróżnik Wojciech Łopaciński opowie o przygotowaniach do rodzinnej podróży dookoła świata, podczas której wraz ze swoimi dziećmi i żoną, będzie poszukiwał odpowiedzi na pytanie: Czy wszystkie dzieci świata chodzą do szkoły? Dla podmiotów turystycznych Targi stanowią okazję aby przystąpić do Klastra Turystycznego Obszaru BIT (Bydgoszcz - Inowrocław - Toruń), który upatrywany jest jako szansa rozwoju gospodarki turystycznej w regionie Kujaw i Pomorza.
Tradycyjnie już podczas targów odbędzie się Toruński Festiwal Smaków, którego opiekunem merytorycznym jest wybitny znawca kuchni staropolskiej - profesor Jarosław Dumanowski. Festiwalowi towarzyszyć będzie konferencja pod hasłem „Kuchnia Kopernikańska, czyli co jadł Mikołaj Kopernik”. W konkursie kulinarnym wezmą udział kucharze z toruńskich restauracji, którzy zostaną poddani ocenie doświadczonych szefów kuchni z zaprzyjaźnionych zabytkowych miast położonych nad brzegiem Wisły, co będzie stanowić wstęp do stworzenia wspólnego szlaku historyczno-kulinarnego. Dodatkową atrakcją będzie także Kopernikański Obiad Prezydencki podczas, którego prezydenci miast naszego województwa wcielą się w rolę kucharzy.
Specjalnie dla wszystkich zwiedzających prezentacji swoich wyrobów dokonają producenci tradycyjnej i ekologicznej żywności, między innymi: pieczywa, wędlin, kiełbas, gęsiny, serów, ciast i wypieków, nalewek, miodów, win, przetworów warzywnych i owocowych, oliwy i smalcu, wydawnictw kulinarnych.
Fr / 2014-02-26
Komentarze: