Nie jesteś zalogowany.
Może pojadę latem do Francji, własnym samochodem. Wyłączając Paryż i okolice, które trochę już znam, co jest waszym zdaniem NAJ (-piękniejsze, -ciekawsze, -bardziej unikalne, -bardziej warte zobaczenia)? Lubię góry, przyrodę, spływy rzekami, architekturę, małe klimatyczne miasteczka i wspaniałe pałace, zamki, kościoły... krótko mówiąc cieszy mnie wszystko.
Ja sama NAJ-bardziej chcę zobaczyć pola lawendy na południu.
A Wy co polecacie?
No...no..., Agatko, to dłuuuuugi urlop cię czeka.... w zasadzie Francja cała jest piękna...to, co się zobaczy zależy od ilości głównie czasu (no i kaski też).
Od Alzacji, Szampanii przez Normandię, Bretanię i na południe do Langwedocji, Prowansji.... a powrót lazurowym wybrzeżem....
eh! się rozmarzyłam....
PS. Pamiętaj że lawenda kwitnie koniec w lipcu i na początku sierpnia:)
W Normandii polecam Etretat ( zobacz zdjecia w mojej galeri) i Mont Saint Michel ( opactwo sw. Michala na wyspie,slynie rowniez z odplywow i przyplywow morza) Megality w Carnac ( bloki granitu ulozone w zagadkowe wzory ).
Region Masyw Centralny polecam slynna Vulcania - Monts Domes ( pasmo wygaslych wulkanow na odcinku 30 km )
Poludnie Francji,jesli tam zawitasz wdepnij do Antibes ( urocze miasteczko ze slynnym muzeum Picassa )
Eze miasteczko polozone na wierzcholku 400metrowym wzgorzu
Vallauris sliczne miasteczko przemyslu ceramicznego
Monaco Ogrod Botaniczny z kolekcja kaktusow,jest uwazany za najpiekniejszy w Europie. Miesci sie rowniez Muzeum Antropologiczne; To cos dla Ciebie bo ty kochasz parki,tak jak ja. Bylam w nim kilka razy jest piekny.
Grasse lezace wsrod wzgorz i otoczone polami lawendy. Osrodek przemyslu perfumeryjnego.
Musisz cos poczytac na temat. Ja polecilam Ci te miejsca ktore znam i zawsze do nich zabieram znajomych z Polski.
Dzięki Wam! Już mam od czego zacząć. Jadę na 4 tygodnie (w sumie z dojazdem) od połowy lipca do połowy sierpnia, więc lawenda się powinna pięknie zaniebieszczyć.
Czesc texakarana! Jak bedziesz kolo Paryza zobacz koniecznie park zamku Wersal.
Giverny - dom Moneta i jego przepiekny ogrod na styl japonski.
A na pd. Francji Wyspy Porquerolles.
Wez pod uwage,ze lipiec i sierpien to najdrozsze miesiace na poludniu.Jest tam gorace i tlum turystow. Skoro jedziesz od polowy lipca zacznij od poludnia a potem dalej. Od 15 lipca poludnie zaczyna byc zapelniane paryzanami. Dobrze byloby wyjechac tydzien wczesniej. Jak jeszcze masz pytania pisz.
Na całą Francję sie nie porywamy. Południe (lawenda!), pewnie Masyw Centralny. Masz rację, Ci Paryżanie... Ale obawiam się, że inny termin urlopu nie wchodzi w grę. A na te wyspę to komunikacja jakaś jest?
Wyspa musicie jechac w kierunku Aix en Provence,Toulon potem Autostrada570 az do Hyères- D97 do Tour Fondue a tam na statek. Na poludnie koniecznie zobaczcie te miasteczka ktore Ci napisalam,plus te slynne Cannes i Nicea i Monaco. PIERWSZA NIEDZIELA MIESIACA W CALEJ FRANCJI JEST DARMOWA jesli chodzi o muzea( dla Ciebie to bedzie pierwsza niedziela sierpnia),moze skorzystacie. Pozdrawiam
Dzieki, krakowianka, to cenne informacje!
Paryż !!! kocham Paryż ;]
ja też, ale już byłam
No i - jak się rzekło - byłam prawie cały miesiąc we Francji! Teraz sama mogę odpowiedzieć na pytanie, co jest "naj" (aczkolwiek czas spędzałam głównie w Prowansji). Otóż "naj" jest sama Prowansja, ale również Alzacja (polecam szczególnie bajkowe miasteczko Riquewihr), alpejski masyw Vercors, słynny kanion Verdon i przełom rzeki Ardeche z perspektywy kajakowicza. Co do Prowansji, to bardziej szczegółowo: warto odwiedzić Rustrel (Prowansalskie Colorado) i Roussillon (samo miasteczko oraz Sciezke Ochry), klimatyczne średniowieczne miasteczka takie jak np. Gourdes czy Goult, Vaison-la-Romaine (tu super cześć średniowieczna i imponujące zabytki rzymskie), wreszcie Grasse z jego zakładami produkcji perfum i perfumowanych kosmetyków oraz fantastyczną starówką. Co do Lazurowego Wybrzeza to jak na mój gust jest zbyt zatłoczone, ale trzeba przyznać, że piękne, przynajmniej na odcinku Cannes - St. Raphael. Polecam szczególnie wycieczkę pieszą w nadmorskie góry - widoki wspaniałe.
To, co widziałam było zaledwie skrawkiem tego pięknego i przyjemnego kraju, dlatego zamierzam w kolejnych latach zwiedzić inne jego części. Może po prostu cała Francja jest NAJ? Tu i cudowna natura, i wspaniała kultura, i wspaniałe zabytki... w dodatku ludzie mili i jedzenie dobre, a zakwaterowanie wszystkich typów do wyboru, do koloru. Jedynym minusem w miesiącach letnich są tłumy ludzi wszędzie... ale co tu się dziwić? Wszyscy chcą mieć bajkowe wakacje!
texarkana bardzo ladnie opisalas co jest Naj...we Francji. To bardz,bardzo ciekawy kraj. Ja jeszcze nie bylam w tych stronach,ktore Ty zaliczylas w tym roku. Polecam goraco na przyszlosc Normandie. Ten region jest piekny i ful miejsc do zobaczenia.A co do tlumow ludzi to zawsze jest ich pelno. Francja jest krajem,ktory przyciaga turystow z calego swiata. Czesto zastanawialam sie ,,DLACZEGO''? I jak pytam ludzi,to odpowiadaja : klimat kazdego miasta,sery polaczone z winem i natura!!!
w Paryżu wszystko jest godne polecenia każde miejsce jest wyjątkowe a mi się podoba każda uliczka
może poszukaj sobie w jakiś przewodnikach najpopularniejsze miejsca to tez zależy ile masz czas
ja byłam miesiąc i nadal czuje niedosyt
ja osobiście nie byłam jeszcze we Francji, ale jest to moim marzeniem. Ostatnio oglądałam zdjęcia mojej koleżanki która była w Kanionie Verdon - świetne!!
Moim zdaniem Francja- to niesłychanie ciekawy i niezwykle różnorodny kraj!
I kulturowo 1 krajobrazowo!
Osobiście nie znam Francji za dobrze! 3 krótkie wizyty( Lazurowe Wybrz, Paryżi Sabaudia) to za mało aby móc powiedzieć, że zna się kraj, ale bardzo chętnie bym sie wybrała na taką wycieczkę dookoła Francji: France-Grand Tour!
( Francja jest u nas mało popularna "wczasowo", bo ani nad m. śródziemnym, ani nad Atlantykiem ( bajkowe Biarritz!) nasze Biura podróży nie organizują wyjazdów! , jest tam znacznie mniejsza( na inną skalę) baza hotelowa! i stąd chyba nieznajomość tego kraju!
Jeździmy do Francji nie na letni wypoczynek stacjonarny - tylko na wyciecczki- ale głównie to też tylko Paryż i Zamki nad Loarą, a inne cuda są nam mało znane!
Normandia, Bretania, Langwedocja, bajkowa Alzacja, Szampania, Burgundia, Gaskonia, Prowansja.....
Francja- ma olbrzymi potencjał turystyczny! To potężna baza atrakcji- tylko trzeba chcieć ją odkryć!