Nie jesteś zalogowany.
Zastanawia mnie czy dajecie bakszysz w paszport hotelowym recepcjonistom w ramach otrzymania lepszego pokoju? Jeśli tak to pytanie czy zawsze to skutkuje?
Ostatnio edytowany przez anulka (2011-08-12 17:55:17)
Nigdy nie dawalam bakszyszu recepcjoniscie hotelowym. Bakszysz sie daje jak sie chce,np. za wniesienie bagazu do pokoju, osobom sprzatajacym pokoj, milej kelnerce na stolowce ktora cie obsluguje.
Myślę, że warto dać bakszysz tylko w momencie, kiedy bardzo zależy nam na zamianie pokoju i wiem, że to bardzo często skutkuje. A ile, to już sprawa indywidualna.
Ogólnie sam bakszysz to sprawa indywidualna. Jeden da bakszysz i z głowy, a drugi woli załatwić wszystko bez tego. Bakszysz ułatwia sprawę, ale kosztuje. No i wiadomo, że jak już dać to im więcej, tym lepiej.
ja miałem nawet taką sytuację że dałem paszport z pewną sumką $ bo mi wtedy bardzo zależało na pokoju od strony morza (a tak wyczytałem na pewnym forum dotyczącym tego hotelu że tak się to załatwia) ... i recepcjonista po prostu wyjął te pieniądze i przy wszystkich (choć bez żadnej "sceny") mi je oddał ... nie powiem żebym się wtedy głupio nie poczuł ...
Recepcjonista się nie połapał, że to bakszysz, myslał, że to zapomniana kasa i po prostu oddał?