Nie jesteś zalogowany.
Kochani mam do Was zapytanie.
20/21 lipca chce sie wybrac do Krakowa, tzn. wystartowac... znajomi jada z Gdańska, zajezdzaja po mnie do Olsztynka i śmigamy dalej do Krakowa... no i tu do Was prośba... czy gdzies po dorodze moglibyscie polecić ciekawe miejsce, miasteczko, z niedrogim hotelikiem-osrodkiem, by moc zrobic przerwę?Interesuje nas miejscowosc z jakims ryneczkiem, miejscem na spacer, wyjscie na kolacje czy piwko... może jakies fajne ciekawe muzeum, zamek, itp. potem lecimy na Kraków i powrót... w drodze powrotniej znajomi bedza zwiedzac moj Olsztynek i jego atrakcje )
Jesli znacie jakies tansze miejsca do noclegu w Krakowie tez bede wdzieczna... bo poki co jakos dorgo ;(
Pomożecie? Z góry dziekuję.
Ostatnio edytowany przez rl98ps (2013-06-06 20:54:50)
Witam,
Poszukaj noclegu w domach studenckich np. AGH, w tej chwili nie pamiętam ich strony www ale na pewno znajdziesz.
Znalazłam coś co mi odpowiada... ;o)) w drodze z Gdańska do Krakowa robimy przerwe w Sulejowie na 1 noc.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Opactwo_Cysters%C3%B3w_w_Sulejowie
Teraz szukam cos na powrót... z Krakowa do Olsztynka.
Noclegi w Krakowie zarezerwowane ) jupiii
rozumiem, że Sulejów niedaleko Piotrkowa T. Zapewne jakiś nocleg nad jeziorem na Pilicy można znaleźć. W Sulejowie (Podklasztorze) ciekawe opactwo cysterskie sięgające XIIw.
Patrząc na zabytki to w drodze powrotnej wypada mi Płock, Włocławek lub Toruń. Oczywiście bliżej Krakowa też jest co oglądać - np Baranów Sandomierski i Sandomierz.
życzę udanego wyjazdu
To fakt, raczej na pewno chodzi o ten Sulejów w Łodzkim, w sumie fajna sprawa, spokojnie można spędzić tam noc. Poza tym masz szereg innych atrakcji , których mowa powyżej i Sandomierz w drodze do Krakowa będzie jak najbardziej wskazany do odwiedzenia.
Dziękuję!!
Tak to ten Sulejów z Opactwem Cystersów, dorzucam kolejnego linka jakby ktos był zainteresowany: http://www.malanowicz.eu/mm/pasje/architektura/cystersi/Sulejow/sulejow.htm
Nocleg w prywatnej kwaterze pod samym opactwem.
Nadal szukam coś w drodze do domu...
Polecam Jędrzejów w woj. swiętokrzyskim, jest tam rynek i duużo piwa, klasztor cystersów i ciekawe muzeum zegarów (kolekcja Przypkowskich), można też zjeść zupe cebulową a la Przypkowscy - może ciut blisko Krakowa, ale naprawdę miłe miasteczko.
Druga opcja to Sandomierz, ciut z boczku, ale reklamować nie trzeba, bo wiadomo, że miasteczko piękne i pełne zabytków, a nocleg niedrogi jak najbardziej znaleźć można na kwaterach prywatnych poza centrum. Piwo tudzież rynek jest. Przy okazji można znów nieco zboczyć i odwiedzić pałac w Kozłówce, jest to cudo (mam na myśli olśniewające wnętrza, bo z zewnątrz po prostu przyjemnie wygląda).
Jeśli chcemy się trzymać kierunku pd-pn i jechać +/- przez Łódź, to fajny jest Płock. Wprawdzie to nie jest maleńkie miasteczko, ale jest co zwiedzać i gdzie wypić piwo. Sama Łódź też ma wiele do zaoferowania, no ale jest to ogromne miasto, więc może nie o to chodzi.
Znakomita jest też Łęczyca, dawne miasto królewskie. Ładny zamek, dwa klasztory, kościoły, rynek z ratuszem i - jak wszędzie - zimne piwo.
Hej, piękna nasza Polska cała!
no to mnie Texa uprzedziła, chociaż może nie zupełnie
Chciałem napisać, że jak wcześniej wymienione Ci nie odpowiadają to może Jędrzejów i Kielce, a może Szydłowiec ?
Piwo można spotkać wszędzie, sam Jędrzejów to dosyć spokojna miejscowość,ale warto odwiedzić pobliskie Nagłowice skąd wywodzi się Mikołaj Rej,jest tam nawet jego "dworek". Myślę,że to dobra opcja.