Nie jesteś zalogowany.
Tak jak w temacie, tzn. czy wiecie która z wysp jest najcieplejsza? Chciałabym wybrać się na którąś z nich w październiku, jednak zależy mi na ciepłych wieczorach, a nie tylko dniach i stąd moje pytanie.
hej Agata,
wprawdzie w październiku nie byłam w tym rejonie świata, ale dwukrotnie na początku marca , raz na przełomie maja i czerwca i w tym roku w 2 poł czerwca, i powiem tak: Kanary to wspaniałe miejsce na urlop zawsze przez 12 m-cy w roku (chociaż moim zdaniem zupełnie bez sensu jest jeździć w nasze polskie lato w miejsca tropikalne i sub- tropikalne, wtedy, kiedy i u nas jest ciepło, ale to moje zdanie) .
Październik na Kanarach będzie na pewno bardzo cieplutki, zreszta pozostałe miesiące również, ponieważ tam nie ma zbyt duzych różnic temp pomiędzy latem a zimą ( tak do 10C max) więc zimą bedzie ok 20C (w południe nawet cieplej), a w pełni lata do 30C.
Która najcieplejsza? hmm.... w zasadzie klimat w tej części świata jest taki sam, i nie ma zdyt wielkich różnic temperatur, ponieważ wyspy terytorialnie są bardzo blisko siebie. Wpływ na temp. ma na pewno górzystość wysp: te mające wyższe partie gór zatrzymują chmury, gdzie po północnej stronie wysp tworzą się warstwy chmur a przez to częściej jest tam zachmurzenie i nieco chłodniej niż po południowej stronie; natomiast te "płaskie" Kanary bez wysokich gór (Lanzarote i Fuerteventura) nie mają tego zjawiska więc są w zasadzie całe nasłonecznione, ale za to strasznie wietrzne (bo nic nie zatrzymuje pędzących wiatrów) , a przez wiatr moim zdaniem komfort odczuwania temp, jest tam dlatego gorszy.
Na Teneryfie, La Gomerze , Gran Canarii i Maderze było nam bardzo cieplutko ( mimo dwóch pobytów na początku marca), natomiast w 2 poł czerwca na Lanzarote i Fuerte można powiedzieć, że zdarzyło mi sie zmarznąć!), właśnie przez te diabelskie wiatry!
wszystko zależy od aktualnego frontu, ale na październik polecałabym Ci Teneryfę lub GC.
Życzę więc miłego pobytu i wielu wspaniałych wrażeń z cudnych Kanarków!
Dziękuję Alicjo za obszerną odpowiedź Mam nadzieję, że nie zmarznę. Chodzi o to, że ja inaczej odczuwam temperatury niż przeciętny Polak, tzn. jest mi zimno, kiedy większości jest ciepło, a kiedy narzekają, że jest za gorąco, to ja wtedy czuję się jak ryba w wodzie
Jednak nie będę ukrywać, że nasz wybór będzie również uzależniony od lastów jakie mam nadzieję się pojawią.
Najcieplejszą miejscowością z całych Wysp Kanaryjskich jest Tazacorte położone na zachodzie La Palmy. Miejscowość ta słynie z największej liczby słonecznych dni w roku na terytorium Hiszpanii. Gdy byliśmy tam w lutym tego roku było tam 28 stopni!
Na La Palmę nie ma bezpośrednich lotów czarterowych z Polski, trzeba lecieć na Teneryfę i płynąć stamtąd promem bądź lecieć małym samolotem.
Miejscem zaliczanym do najcieplejszych na Kanarach jest też wysepka La Graciosa leżąca na północ od Lanzarote. Kilka razy dziennie odpływają na nią promy.
Byłem pod koniec czerwca na Fuerteventurze i powiem ci lagatta że wyspa wietrzna i wieczorki chłodne (bo w dzień oczywiście cieplutko) .. długie spodnie i bluza na długi rękaw na pewno się przydadzą Także mi się wydaje ze w październiku ciepłych wieczorków nie będziesz miała.
Ostatnio edytowany przez maciekart (2013-09-08 20:22:23)
Maciek nie dołuj mnie
Przecież to zależy tylko i wyłącznie od tego o jakiej porze roku wybierzemy się na Wyspy Kanaryjskie,w październiku nie powinno być jeszcze tak źle,co innego w listopadzie i grudniu,wtedy można odczuć najniższe temperatury.
Wrzesień to najlepszy miesiąc, dobre temperatury i nie ma dużego tłoku
Na kanary tylko we Wrześniu Moim zdaniem najlepsza i najcieplesza jest Gran Canaria.
Wątek troche stary :-) ale ja też się podzielę opinią.Ja byłam w marcu na Gran Canarii,w dzień temperatura zwykle około 27 stopni,było cieplutko ale nigdy upalnie,wieczory mieliśmy ciepłe.Trafił się jeden wietrzny dzień.Ogólnie polecam.Po moim przyjeździe i obejrzeniu fotek dwoje znajomych też pojechało.
Polecam jechać w nieco zimniejszych miesiacach, tak jak piszą moi poprzednicy, bo w środku seoznu podczas lata można się tam pochlastać od ciepła. Wrzesień-październik jest optymalną porą.