Nie jesteś zalogowany.
Poszukuję miejsca na 1-2 dniową wycieczkę koło Warszawy. Chciałabym, żeby to było miejsce ciekawe, gdzie można coś zwiedzić, zobaczyć, zachwycić się. Samą Warszawę znam i chociaż jest wspaniała - poszukuję czegoś poza jej granicami.
Liczę na Waszą niezawodną pomoc
Hej Ilonka;
Mazowsze, jak wiadomo nie słynie ze zbyt wielu atrakcji turystycznych, ale nie mniej znajdzie się trochę ciekawostek.... tylko napisz jaka odległość od Warszawy wchodzi w grę, bo trudno tu wszystko co na Mazowszu naj opisywać))
Pozdrawiam,
Myślę, że odległość 100 km będzie w sam raz
witam
Gdzieś ok 100km od Warszawy leży Łowicz, a stąd już o rzut beretem sztandarowe miejsca Nieborów i Arkadia. Po drodze z Warszawy do Łowicza trza zajrzeć do Żelazowej Woli.
Jeżeli tam już byłaś to może Ciechanów i pokazywany tutaj (na TM) skansen w Sierpcu.
Można pojechać również Włocławek, Płock - ale to już nieco dalej.
Podaję te 3 propozycje wybrane moimi oczami - cóż wiadomo, że preferuję zabytki.
Hej Ilonka,
Oprócz tych absolutnych must see, które opisał papuas dodałabym jeszcze skansen w Maurzycach (obok Łowicza); jeśli lubisz skanseny to sa na mazowszu jeszcze w Ciechanowcu, Suchej i wspomnianym Sierpcu; jesli wolisz przyrodę, to mnóstwo szlaków w Puszczy kampinoskiej; jak pałace i zamki to ciekawy dwór i pałacyck jest w Opinogórze, obok zakek w Ciechanowie i pobliski ciekawy Pułtusk ( odsyłam do mojej galerii) ; można tez wybrać się do zawsze wspaniałego Wilanowa i Łazienek (no tak....ale to Warszawa)
Dość przydatna może się okazać ta stronka: http://mazowsze.travel/co-zwiedzic/miasta?start=20
nie wiem czego konkretnie szukasz, tak jak napisał papuas my wolimy zabytki, ale może Ty szukasz czegos kompletnie odmiennego?
Ja proponuję zacząć od tego co jest pod samą Warszawą,czyli od Wilanowa- przepiękne miejsce gdzie nie można się nudzić i jest naprawdę bardzo blisko. na drugim miejscu obowiązkowo Ciechanów.
Ciechanów, Kazimierz, to przede wszystkim. Ale jak to ktoś napisał - warto również poznać samą W-wę i zobaczyć co ma do zaoferowania.