Nie jesteś zalogowany.
Co powoduje że mnóstwo osób kocha ten kraj i mnóstwo nienawidzi.
Indie - za co je kochamy, a za co nie lubimy? Oto jest pytanie
co nas pociąga w tym nisamowitym kraju a co odstrasza...? zachęcam do wymiany zdań
Przyda mi się to przed planowanym wyjazdem - prawdopodobnie w październiku 2009 lub marcu 2010:)
indie pociągają jak magnes .odmienność kulturowa, ludzie nie tak przeciętni nam, jak ci co dnia. no i TADŻ MACHAL...
Pavulon byłeś juz w Indiach? podobało ci się? czy podobnie jak ja masz tę podróż jeszcze na liście do odbycia?
Ja sie zachwyciłam Indiami po obejrzeniu Bllywoodzkich filmów - chociaż wiem ze prawdziwe Indie tak nie wyglądaja:)
niestety ,albo NA SZCZĘŚĆIE mam je w planie wzdycham wciąż do TADŻ MACHAL gdziekolwiek go zobaczę ale NA PEWNO to wyjazd w mojej niedalekiej przyszłośći . szefowie mojej żony byli rok temu. jestem zauroczony. nawet takimi obrazkami jak rytualne palenie zwłok przy GANGESIE a kawałek dalej ktoś "pierze" pranie...
dodatkowy bodziec indie "tanieją" z roku na rok!!!
Oj tak, jak napisał Pavulon, do Indii ciągnie ta "inność" tego kraju jeśli chodzi o kulturę ludzi... Mam nadzieję że uda mi się kiedyś tam wyjechać
a czy jest coś co Wam się nie podobało i co wspominacie najgorzej z podróży do Indii?
a jak klimat? nie jest męczący?
Indie napewno są fascynujące!, te ich przecudne zabytki...., ta kultura i religia....niesamowita architektura.....to wszystko napewno może fascynować! no i ciągnie ta inność...ta egzotyka...., ale...! ale jest to jedno z nielicznych miejsc na Ziemi do których nie wybrałabym się na własne życzenie.
Otóż w ogóle mnie tam nie ciągnie! I nie bardzo potrafię to wyjaśnić!
Wiem, że te wszystkie cuda to tylko jedo oblicze Indii...jedno z wielu - i właśnie ta reszta mnie przeraża! bo niestety cała reszta daleka jest od kanonu podziwiania z zachwytem!
Poza tym ostatnio nie jest tam bezpiecznie dla turystów (zamachy).
Nie potrafię wytłumaczyć tego zjawiska, ale tak jak jestem absolutnie zafascynowana Azją południowo-wschodnią!,- tak Indie omijam z daleka szerokim łukiem!. I już
Indie są bardzo specyficznym krajem, który dość trudno zrozumieć. Trzeba wiele czytać o kulturze Indii, aby ocenić tę cywilizację. Indie bywają fascynujące, a także niezwykle denerwujące i wręcz depresyjne. Ale mają swój specyficzny koloryt i niektórzy dają się Indiami zafascynować.
W Indiach piękne są przede wszystkim zabytki. Okazałe budowle działają na człowieka niczym czary. I nie mam na myśli jedynie najpopularniejszego Tadż Machal, ale również Czerwony Fort czy zespół świątyń w Khajuraho. Do tego niebiańska plaża na Goa ... W Indiach fascynująca jest również cała odmienność kulturowa i jej bogactwo. Zawsze byłam również ciekawa tamtejszej kuchni z unoszącymi się aromatami wszechobecnych przypraw. Szkoda tylko, że przy tej całej świetności tego kraju, są tam również miejsca, które lepiej omijać szerokim łukiem. Mam tu na myśli regiony skrajnej biedy.
Różnice kulturowe w stosunku do naszej są tym, co zarazem przyciąga jak i razi. Fajnie jest poznawać różne kultury, a kultura indyjska jest naprawdę odmienna od europejskiej. I niektóre rzeczy w ich kulturze są urokliwe, a inne całkowicie odrzucające.