Nie jesteś zalogowany.
Hello Bea. Nie trzymaj mnie w napieciu prosze Dawaj cos jeszcze
No i dalej w drogę przez przełęcz. Sama droga jest atrakcją, jak na rolo coasterze, bardzo ostro nachylona droga ostro pnie się w górę, aby potem łagodnie opaść....
"Przełęcz Hải Vân (wiet.: Đèo Hải Vân) – górska przełęcz w Wietnamie na granicy prowincji Đà Nẵng i Thừa Thiên-Huế. Oddziela Region Wybrzeża Północno-Środkowego (wiet.:Bắc Trung Bộ) od Regionu Wybrzeża Południowo-Środkowego (wiet.:Nam Trung Bộ). Przełęcz Hải Vân jest położona na drodze 1A, głównej drodze biegnącej wzdłuż wybrzeża Wietnamu, przecinającej w tym miejscu jedno z wielu bocznych pasm gór Annamskich.
W pobliżu przełęczy znajduje się Park Narodowy Bạch Mã.
W tłumaczeniu nazwa przełęczy oznacza "Ocean Chmur" i wiąże się z częstym dużym zachmurzeniem i mgłami zasłaniającymi okoliczne góry. Przez wieki była to naturalna granica pomiędzy państwami Czampy, a później między Czampą i Wietnamem. Od niedawna kręta droga prowadząca na przełęcz została zastąpiona wydrążonym pod nią tunelem. Stara droga została pozostawiona na użytek turystów ze względu na piękny widok na góry i morze roztaczający się ze szczytu." - wikipedia
No to dalej w drogę, teraz przed nami Marble Mountains pięć wapiennych skał położonych ok 10 km. od miasta Da Nang. Góry noszą nazwę pięciu żywiołów: Kim Son – góra metalu, Moc Son – góra drewna, Thuy Son – góra wody, Hoa Son – góra ognia oraz Tho Son – góra ziemi. Są one połączone skomplikowanym systemem tuneli i jaskiń. Zbocza gór oraz wnętrza jaskiń mieszczą świątynie buddyjskie , będące miejscem pielgrzymek.
Dinus i to bardzo Ci polecam, z Hoi An jest tam dość blisko, a góra warta wyprawy.
Bea- super a w szczególności jak już słonko wyszło i wszystko nabrało kolorów
Jak miło Antenko, że podczytujesz i bo już myślałam, że tylko Dinus tu zagląda
Bea- no wiesz Czytam,czytam i oglądam, codziennie
Ja tez sledze tylko cicho siedze
Jak Antenka zauwazyla po wyjsciu sloneczka zrobilo sie jeszcze piekniej. Wedle zyczenia zaliczymy Marble Mountains Nie chce poganiac, ale chce wecej
Dziękuję, że tu jesteście daje mi to motywację aby coś pisać, bo pisanie tylko do kompa, nie leży w mojej naturze
Ostatnio edytowany przez Bea37 (2016-02-06 09:27:08)
Ostatnio edytowany przez Bea37 (2016-02-06 11:12:35)