Nie jesteś zalogowany.
Cześć wszystkim,
podróże podróżami, ale chciałabym się dowiedzieć, co w przypadku kiedy za granicą zdarzy nam się na przykład złamać nogę? Czy muszę wykupić jakieś dodatkowe ubezpieczenie, żeby w razie potrzeby móc ubiegać sie o odszkodowanie czy wystarczy to z Polski? Wreszcie czy po ewentualnym wykupieniu dodatkowego ubezpieczenia są później problemu z ubieganiem się o swoje racje?
raczej to "z Polski" nie wystarczy.... ( myślisz pewnie o zaświadczeniu z NFZ) ; ale w przypadku wyjazdów poza Polskę, warto się ubezpieczyc dodatkowo; ja wykupuje zawsze polisę ponadstandardową nawet jak przy wyjazdach z Biur Podróży mam ta zwykła w pakiecie, ale z racji zawodu wiem, że gdyby ( odpukać) coś się działo - taka polisa nie wystarczy. Bardzo istotna jest wysokość sumy ubezpieczenia kosztów leczenia (KL), oraz transport medyczny ( bez ograniczeń) - a to zapewni Ci tylko naprawdę dobra polisa. Przy okazji w dobrej polisie mamy też porządny assistance i koszty utraty bagażu na su: 3-5 tys PLN.
Przy standardowej polisie wszystko jest ok, jak dzieją się nam jakieś drobiazgi i potrzebujemy zwykłej wizyty lekarskiej, czy drobnego zabiegu, ale jeśli zadzieje się coś poważniejszego to może być niewesoło, bo limity w takiej pakietowej polisie są zatrważająco niskie. Dlatego zawsze warto zadbać o to wcześniej , żeby uniknąć choćby takich przypadków:
http://www.rynekzdrowia.pl/Ubezpieczenia-zdrowotne/Meksyk-za-wakacyjne-leczenie-polski-pacjent-ma-zaplacic-800-tys-zl,159092,4.html
jest kilka firm oferujących pakiety wyjazdowe np: Signal Iduna, EUROPA, Generali, ERV. Polisę można łatwo kupić przez internet w kilka min.
ja też zawsze kupuje.
Pamiętaj zachowywać wszelkie rachunki i opnie lekarskie. Najlepiej rób tez ksero.
Nigdy nie miałam kłopotów z uzyskaniem świadczeń od w/w firm.
Ubezpieczyłam się dodatkowo. A razie w znajomi polecili mi, żeby udać się do tuodszkodowania.pl, choć mam nadzieję że nie będzie takiej potrzeby. Pozdrawiam.
Jeśli często wyjeżdżasz to opłacalną opcją może wyć wykupienie polisy Bezpieczny Powrót. Koszt to 252 zł i chroni Cię przez cały rok, podczas wyjazdów zagranicznych. Co ważne - mogą to być wyjazdy organizowane samodzielnie lub takie z biurem podróży. Polisa Bezpieczny Powrót przyda Ci się w sytuacjach, o których piszesz. Chroni podczas uprawiania sportów, pokrywa koszty leczenie, koszty OC czy powrotu do Polski.
Bezpieczny Powrót nie jest tylko dla ludzi uprawiających sporty wysokiego ryzyka?
Nie jest tylko dla sportowców uprawiających sporty wysokiego ryzyka. Jest dla wszystkich aktywnie wpędzających czas za granicą. Ale trzeba podkreślić, że Bezpieczny Powrót obejmuje kilkadziesiąt sportów z tym, że głównie są to sporty górskie, wodne z tego co pamiętam są poza tzw. ochroną