Nie jesteś zalogowany.
Wraz z grupką przyjaciół planujemy się wybrać do Krakowa na okres 4-5dni. Nie jesteśmy jednak do końca pewni co powinniśmy koniecznie w tych stronach zobaczyć, interesują nas miejsca zarówno w samym Krakowie jak i do ~30km od Krakowa, za wszelkie sugestie będziemy wdzięczni!
Pozdrawiam
Kraków miasto magiczne z wieloma ciekawostkami, gdzie historia wygląda z każdego kąta. Co powinniście zobaczyć?? Przede wszystkim to co Was interesuje. W moich podróżach znajdziecie relacje z krakowskich wyjazdów, więc może coś Wam wpadnie w oko.
Obowiązkowo rynek z Sukiennicami, w których 2 muzea - galeria malarstwa i podziemia rynku; do podziemi trza rezerwować bilety. Kśc Mariacki, Wawel, Kazimierz ze Starą Synagogą - muzeum judaistyczne, kazimierski rynek - w ratuszu muzeum etnograficzne, barokowy kśc Bożego Ciała, Skałka. Trzeba wypić kawę w Jamie Michalika na Floriańskiej czy zajrzeć do Piwnicy pod Baranami. Ciekawe jest Muzeum Czartoryskich. Koniecznie trzeba wejść na dziedziniec Collegium Maius i zobaczyć wnętrze akademickiego kśc św Anny. Jest muzeum Przyrodnicze z nosorożcem włochatym. Atrakcji jest sporo.
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś fajnie karmili w restauracji ala cesarz Franc Josef przy wejściu na Planty od Wawelu - danie dla 2 osób (sam nie zjesz), a i piwo możliwe w litrowym kuflu (mniejsze też były).
w razie pytań pisz na priv
a pod Krakowem Ojcowski PN też wart odwiedzenia czy podkrakowskie dolinki
Zapomniałeś o Wieliczce!
Jeszcze dorzucę Tyniec...
a w samym Krakowie: m.in. Muzeum Lotnictwa...
i tysiąc innych, ciekawych miejsc, w zależności od zainteresowań
W ciemno - trudno coś doradzać
... i jeszcze coś:
www.krakowskieokolice.pl
dużo wskazówek dla mało zorientowanych
Trzeba przyznać, że zabytków i interesujących miejsc, to w Krakowie akurat nie brakuje . Sam byłem niedawno w Krakowie i powiem Wam, że naprawdę warto jest zwiedzić niektóre miejsca wraz z licencjonowanym przewodnikiem. Ja miałem okazję korzystać z pomocy pani przewodnik Anety Dziedzic-Lis i było naprawdę ciekawie. Ilość tras, jakimi można zwiedzać różne zakamarki Krakowa jest bardzo duża, a decydując się na przewodnika, dowiecie się naprawdę wielu interesujących rzeczy zarówno o mieście, jak i konkretnych zabytkach. Osobiście polecam Wam przede wszystkim Szlak Młodej Polski. Na mnie zrobił spore wrażenie.
To pochwal się może zdjęciami ze szlaku Młodej Polski, bo mimo że Kraków znam prawie jak własną kieszeń z chęcią pooglądam.
Uważam, że przewodnik dla np. 2 osób to jednak przesada. Wystarczy trochę poczytać i kupić plan miasta a i tak w czasie kilku dni nie odwiedzisz wszystkich ciekawych miejsc.