Nie jesteś zalogowany.
polecam na krecie zachodniej zobaczyć:
-wąwóz samaria- koniecznie!!!
- plaże w elafonisi z różowym piaskiem- koniecznie!!!
-wyprawę na santorini {ale samolotem!}
- port i starówke w chanii
Ciekawe jak to wypada logistycznie z tym dolotem?
Z jakiego miasta Krety latają samoloty na Thirę? i jak to wychodzi cenowo?
( juz sam rejs jest diabelsko drogi ( 100-150 EUR)
i ile czasu zajmuje cała ta wyprawa? - wiadomo- leci się szybciutko, tylko trzeba dojechac na lotnisko, cała ta procedura, i potem powrót!
( a moze to sa jakieś małe lokalne awionetki?)
Szczerz mówiąc, nigdy nie słyszałąm, żeby ktoś z Krety leciał na Thirę!- wszyscy wycieczkowicze tam PŁYNĄ! albo via/biuro albo indywidualnie, ale zawsze wodą.
Mozna leciec z Krety na Santorini-najlepiej z lotniska w Heraklionie,bo jest wiekszy wybor lotow niz z Chania.Ceny Olympic Airlines czy Aegean Airlines w sezonie od 160 do 220 euro,ale prawie wszystkie loty maja niestety srodlondowanie w Atenach-stad tez wlasni nie sa az tak popularne.No,bo czasowo to wychodzi na to samo co droga morska:)Mysle,ze Santorini zdecydowanie warte jest odwiedzenia,a jadac tam na jednodniowa wycieczke trzeba sie liczyc,ze bedzie ona wyczerpujaca nawet samolotem!To tak jakby jechac z Chalkidik na pol dnia do Aten albo z riwiery tureckiej do Istambulu itp.wiadomo,ze nie wszystko sie zobaczy i ze bedzie wyczerpujaco.To czysto kwestia naszego wyboru,co do formy wypoczynku.
Opis miejsc wartych zobaczenia na Krecie mogę podesłać na priv.
a ja mogę na public się podzielić jako, że mieszkałam na Krecie kilka miesięcy:)
Uwagi generalne: ja osobiście wolę zachód Krety i polecam okolice Chanii i Rethymnonu (droższe) niż turystyczną masówkę w okolicach Heraklionu, czyli Hersonissos, Malię, Analipsi, Gouves itp.. na wschodzie fajnie zatrzymać się w okolicach Eloundy i Agios Nicolaos, ale tam znowu drożej. Polecam gorąco wynajmowanie samochodów i najlepiej objazdówkę po Krecie (przy założeniu, że człowiek dobrze czuje się za kółkiem z uwzględnieniem wąskich ulic, serpentyn, dróg nad urwiskami i stylu jazdy Kreteńczyków).
moje hity:
1. jazda po drodze gruntowej po Półwyspie Balos do panoramy Gramvoussy - jedna z najpiękniejszych rzeczy jaką w życiu widziałam. Dla turystów mniej zaradnych lub bojących się jazdy po wąziutkiej drodze bez zabezpieczeń nad urwiskiem opcja wycieczki fakultatywnej Gramvoussa-Balos też nie jest zła...
2. Elafonissi - cudna laguniasta plaża z niesamowitą barwą wody i różowymi ziarnkami piasku
3. Wyspa Chrissi na południu - prom wypływa 2 razy dziennie z Ierapetry, która skadinąd nie jest niczym szczególnym, ale fajnie dla odmiany od północnego ciepłego Morza Kreteńskiego wykąpać sie w zimnym Morzu Libijskim, na malutkiej Chrissi można obejrzeć wszytkie odcienie błękitu i znaleźć minizatoczki tylko dla siebie
4. Miasta - Chania- piękny port, Rethymnon - urocza starówka i niesamowita twierdza z czasów wojen weneckich i Agios Nicolaos - ładne miasteczko z uroczymi kafejkami nad jeziorem.
5. Kato Zakros- mało kto tam dociera, a Kanion Umarłych robi wrażenie
6. Matala - świetna plaża, dobry i łatwy dojazd, mnóstwo hippisów i piękne jaskinie
Jeśli ktoś ma spedzić tam dłużej niż dwa tygodnie, chętnie podrzucę jescze kilka miejsc, do których większość turystów nie ma czasu dotrzeć.
Na Santorini - ja nie narzekam można i samolotem i promem, MegaJet w 90% przypadków pływa jednak w 2,5 godziny.. 4 h to pech... ja pływałam zwykle Sea Runnerem.. chyba tylko raz było opóźnienie.. ale i tak warto:)
Ja polecam plażę Vai, na której Kleopatra spotykała się z Markiem Antoniuszem. Ogrom palm i kolor wody robi niesamowite wrażenie. Polecam również Preveli, choć droga po skalnym urwisku bardzo uciążliwa,ale warto. A prom na Santorini nie taki straszny. Piękno wyspy wynagradza wszelkie niedoskonałości podróży ))))
Na wschodzie Agios Nikolaos urocze miasteczko, Rejs na Spinalonge oraz jaskinie Dikte. Praktycznie cała zatoka Mirabello jest piękna.
A ja polecam wysepkę Chrissi na południe od Ierapetry. Cudo. Podłoże to różowe muszelki.
Stateczek kosztuje 25 euro od osoby w 2 strony.
Ja dostałam mini przewodnik po wyspie od Dagi z Autoway. Parenaście stron A4 z miejscami które warto odwiedzić. Mogę go podesłać dalej.
Warto wybrać się na Kretę "na własną rękę" i wypożyczyć samochód Poza wszystkimi pięknymi wymienionymi tutaj wyspami, polecamy rozmowy z rodowitymi mieszkańcami wyspy Są przesympatyczni i bardzo pomocni, wskażą Wam miejsca, które warto odwiedzić, a także inne atrakcje - np. lokalne knajpki nieznane turystom, w których jedzenie jest przepyszne