Nie jesteś zalogowany.
Piszcie czy macie jakies swoje ulubione ksiązki podróżnicze?, autorów-podrózników?, co ostatnio czytaliście ciekawego z lektur podrózniczych oczywiście?
Będąc w Słowenii dokończyłam książkę Jacka Pałkiewicza - "Sztuka podróżowania", polecam, niby forma poradnika, ale przeplatana bardzo ciekawymi i wciągającymi historiami z życia bądź z historii wziętymi.
Polecam również książki Tiziano Terzaniego (mam nadzieję, że nie walnęłam byka w pisowni ), reportera, miłośnika Azji.
Słyszałam, że Beata Pawlikowska również ciekawie pisze. Również w planach wreszcie, ponoć bardzo dobre książki Wojciecha Cejrowskiego.
Pozdrawiam
"Miasto radości" - Świetna książka o Indiach - głównie Kalkucie - opisane dzielnice nędzy i biedy, przyjaźń między ludźmi i przywiązanie do tradycji., borykaniu się z codziennością. Książka o życiu jako największym skarbie. Gorąco polecamy.
Nam książka J. Kreta "Moje Indie"podobała się bardzo - czyta się ją jednym tchem.
Ostatnio edytowany przez anet_zb (2010-09-22 15:39:09)
Bardzo polecam "Gringo wśród dzikich plemion" Wojciecha Cejrowskiego - wciągająca i niezwykła, a na dodatek śmieszna!
"Rio Anaconda", tego samego autora, moim zdaniem już troszkę słabsza, jednak jak najbardziej warta przeczytania.
:)Zanim polecialam na Kube przeczytalam pare ksiazek o tematyce Karaibow i samej Kuby...
Polecam ,,KUBA DALEKA PIEKNA WYSPA,, autorstwa Agnieszki Buda-Rodriquez....
Pisarka mieszkala tam . Opisuje zycie na Kubie bez patosu,bez upiekszen.....
Jesli ktos sie tam wybiera, ta ksiazka jest lepsza od przewodnika....
Travelmaniakom, którzy już odwiedzili Izrael, bądź mają taki zamiar, chciałbybym zarekomendować dwie prace. Pierwsza z nich nosi tytuł ,,Własnie Izrael. ,,Gadany" przewodnik po teraźniejszości i przeszłości Izraela", autorami są Eli Barbur oraz Krzysztof Urbański. Nie jest to klasyczny przewodnik, podający w sposób uporządkowany informacje. W pracy, którą polecam trudne problemy Bliskiego Wschodu poznajemy dzięki rozmowie dwóch znajomych - Eli Barbura i Urbańskiego. Taka formuła sprawia, że nie są to jedynie suche fakty, ale i pojawiają się anegdoty, no i oczywiście, jak to w dyskusji, rozmowie, pojawiają się i różne zdania.
Druga z ksiązek to zbiór reportaży, eseji, rozmów prowadzonych przez Pawła Smoleńskiego z mieszkańcami Izraela. Tytuł jego pracy - ,,Izrael już nie frunie". MIchał Sobelman tak napisał o tej książce ,, ( ...) Intifada, konflikt między religijnym a świeckim, przeszłość i przyszłość Izreala, syndrom świętych miejsc...Jerozolima, Tel Awiw, Aszdod, Gaza, Ramallah, kibuce...są areną tej pięknej i mądrej ksiązki". Pod tymi słowami przyjdzie mi się tylko podpisać i naprawdę gorąco zachęcić zainteresowanych do zapoznania się z tymi pracami.
Ostatnio edytowany przez aga133 (2010-09-28 02:49:33)
A ja polecam "Blondynkę na Kubie" Beaty Pawlikowskiej. Bardzo przyjemnie się czyta przy okazji poznając "codzienność" mieszkańców wyspy.Znakomity wstęp przed wyjazdem.
A ja najbardziej lubiłam Kapuścińskiego, ogromnie mi żal,że już nic nie napisze.
Kapuściński, Kosidowski to legendy....ale teraz tez jest co poczytac na rynku! Ale fakt, że dużo śmiecia zalega teraz na półkach księgarń...te wszystkie pseudoporadniki o decyzji życia i wyjeździe na stałe do Toskanii, Prowansji, Azlacji....Bleee ( do znudzenia)! albo jakies nieudane wręcz pozycje mające ambicje byc relacja z podrózy (tu: nieudane " Moje Indie" Jarka Kreta- gość fajny! ale ta książka to jakiś dramat!
Ale troche takiej fajnej awanturniczo-przygodowej literatury podróżniczej tez mamy!
Podróżującym do Turcji polecam książkę Witolda Szabłowskiego pt. ,,Zabójca z miasta moreli". Jest to cykl wielowątkowych reportaży dotykających współczesności Turcji, jak i jej historii. Lektura bardzo wciąga i naprawdę warto po nią sięgnąć.
wyborcza teraz puszcza serię przewodników MIEJSCA ŚWIĘTE, powiem szczerze że to nie tylko dla pielgrzymów, pierwsze tomy WATYKAN , IZRAEL ,MEKKA, warte polecenia, trochę historii, świetne zdjęcia i porady co warto zobaczyć
Miesiac temu skonczylam czytac ksiazke W Łysiaka ,,ASFALTOWY SALOON,,(wyd.Nobilis)
Ksiazka opisuje nietuzinkową podroz do USA....jest tam historia kraju, losy Indian ,rewolwerowcow,sprawy odlegle przeplatane z terazniejszoscią...Jestem pod duzym wrazeniem....Ilosc dotykanych problemow starczyloby na pare ksiazek....Ta jest super...polecam...
Dostałam w prezencie dwie książki Martyny Wojciechowskiej: "Kobieta na krańcu świata" i "Kobieta na krańcu świata 2". Po przeczytaniu ich, z czystym sumieniem, mogę polecić te pozycje.
Z czystym sumieniem moge polecic ksiazke Olgi i Piotra Morawskich "od poczatku do konca" . Ksiazka niezwykła, wzruszajaca, o miłosci o pasji o czekaniu o tesknocie .Ksiazka powstała po smierci Piotra za sprawa znalezionych dziennikow .... Jest to nie tylko lektura dla miłoscikow gorskich wypraw . Kurcze nie pamietam juz tylu emcji ,tylu łez przy czytaniu ksiazki .... pozdrawiam