Nie jesteś zalogowany.
ostatnio "pożarte" :
- "Drzewo Migdałowe" Michelle Corasanti - o palestyńskim chłopcu w szponach okrutnych czasów najnowszych- wstrząsająca książka....,
- "Swoją Drogą" Michniewicza - 3 niezwykłe podróże w poszukiwaniu siebie...,
- "Księżyc we łzach" Ouardy Saillo - obyczajowośc w Maroku totalnie łamiąca pojęcie o Maroku jakie zna przeciętny turysta....
- i jeszcze kilka fajnych pozycji z innej beczki : "trylogia" Miłoszewskiego (Uwikłanie, Ziarno Prawdy, Gniew) + jego najlepsza moim zdaniem książka "Bezcenny" - tematyka kryminalna akurat nie za bardzo należy do moich ulubionych, ale pióro Miłoszewskiego jak najbardziej tak....
może ktoś z Was się skusi na którąś z tych pozycji, polecam życząc Miłej lektury....
Maximum City. Bombaj - naprawdę pozwala zrozumiec Indie, a na pewno sposób myślenia ludzi tam mieszkających. Wow.
piea - fajne propozycje, już same tytuły są bardzo, bardzo zachęcające, więc na pewno w najbliższym czasie na którąś z książek się skuszę. Dzięki!
To ja polecę Tomka Michniewicza - Samsara, Gorączka i jedna z fajniejszych to Swoją drogą. No i jeszcze Kacper Godycki-Ćwirko - Sprzedaj lodówkę i jedź dookoła świata
Indie - Paulina Wilk, Lalki w ogniu.
RPA - Wojciech Jagielski, Wypalanie Traw
polecam
Cejrowskich nie polecam!!
Ostatnio edytowany przez oscar (2016-01-27 00:11:47)
Oprócz relacji z podróży Jacka Pałkiewicza, to polecam tez jego biografię "Pałkiewicz. Droga odkrywcy".
Bardzo ciekawa historia tego odkrywcy
Ostatnio edytowany przez piea (2016-04-21 19:36:25)
Lot sokoła? mam w bibliotece!! Zaraz będzie w czytniku
Dzięki
Czarny ląd?! Mnie też kręci. Mam nawet wielkie plany, tylko finanse nie chcą współpracować.
Lot Sokoła to raczej awanturnicza opowieść chyba dość luźno oparta na faktach. Zdecydowanie więcej historii jest w drugiej części (chyba lepszej) która na rynku ma dwa tytuły: Poszukiwacze Przygód i Twardzi Ludzie. Mam wrażenie ze po sukcesie pierwszej części, autor przyłożył sie troszkę do tematu.
Teraz zacząłem część trzecią: Płacz Aniołów. Dobrze sie czyta!
Reasumując to kawał dziejów Afryki południowej
super! a ja się chwilowo przerzuciłam na :"Ostatni pociąg do Zona Verde" jestem w trakice.... też Afryka Południowa, tyle że zachodnia i czasy współczesne; świetne pióro! (a do Wilbura wrócę po części następne potem...
)
A ja ostatnio pochłonęłam "Sushi i cała reszta" - bardzo sympatyczny reportaż z kulinarnej wyprawy do Japonii z nutką humoru. POLECAM
@ Piea
Dzisiaj trafiłem na chyba ciekawa pozycję
Cos z historii Afryki a dokładnie Namibia i jej panowie Niemcy
Zbrodnia Kajzera - David Olusoga, Gasper Erichsen
Na "lubimyczytać" ma dobre opinię
Jeszcze nie czytałem. Czeka w kolejce
Ostatnio edytowany przez oscar (2016-05-10 16:08:49)
dzięki, zapiszę na listę pozycji "oczekujących" , a tak sie akurat składa, że w obecnie czytanej książce jestem właśnie w Namibii:), gdzie autor duzo pisze o ludziach i Panach Niemcach też
; poza tym teraz mam tzw. "nie-sezon na czytanie", bo poza łapaniem rozdziałów w metrze w drodze do pracy, i poczytaniem do poduszki (jak akurat nie mamy nic lepszego do roboty
, to całkowicie zajmują mnie prace ogrodowe albo łażenie i relaksik ogrodowy
, książki to ja z reguły dość licznie łykam w dłuuuugie jesienno-zimowe wieczory
, ale i nawet latem - zawsze tam mam coś ciekawego na szafce nocnej
Pozdrawiam,