Nie jesteś zalogowany.
widać po raz kolejny jak polityka ma wpływ na ekonomiczną stonę turystyki. Drożejące waluty:euro i dolar mogą spowodować żę wakacje 2012 mogą być droższe.
turyści którzy zamawiają wyjazdy już teraz bez GWARANCJI niezmienności ceny mogą w przyszłym roku dostać niemiłą niespodziankę w postaci sporej dopłaty
Czy więc warto rezerwować wyjazd już teraz czy czekać na lasty?
jakie jest wasze zdanie?
Hej Darek!
Dobry temat poruszyłeś!
Niestety jest znacznie drożej niż było! Ceny ofert, które już się pojawiły w ofercie first minute na 2012 są znacznie wyższe niż w latach ubiegłych.
Mają na to wpływ wyższe gwarancje ubezpieczeniowe (nowe przepisy po zeszłorocznych upadkach biur podróży), obecny kurs walut, kryzys na świecie i bardzo niepewna sytuacja Grecji, która nie wiemy jeszcze jak się potoczy, ale juz widzimy jak reagują rynki finansowe i co dzieje się na giełdach światowych!
Myślę, że w tej chwili jest już tak drogo, że większość z nas nie rzuci się na oferty letnie jak na świeże bułeczki!
Ci co mogą poczekać na lasty- poczekają, natomist niecierpliwe dusze- jeśli podejmą decyzję o wczesnym zakupie wakacji- powinni jednak bardzo poważnie rozważyć zakup Gwarancji Niezmienności Ceny! , pomijając fakt, że często Biura Podróży dodają GNC jako gratisowy dodatek dla kupujących w ofercie first minute!
Ja bym sie wstrzymala z kupnem firstow w tym roku.Sytuacja Grecji niestabilna,podobnie jak wielu panstw w Europie,a co za tym idzie skoki na rynku finansow.Chyba lepiej poczekac na oferty last minute albo przynajmniej do wiosny,wtedy pewnie bedzie jasniejsza sytuacja?!
Zgadzam się,póki co również wstrzymałbym się od podróży w tamtym kierunku i poczekał aż sytuacja się nieco ustabilizuje. Potem może ceny będą niższe,ale wątpię.
Ja czekalam juz na lasty w te wakacje bo zawsze bylam ich zwolenniczka ale bylam w szoku jak poszlam do bura i w sumie wszystko i tak bylo relatywnie drogie. To juz nei te same lasty co pare lat temu.
Faktycznie jakoś te wycieczki ostatnio strasznie zdrożały. A w dodatku Biura się wycwaniły. Zauważyły, że dużo osób wybiera lasty szczególnie we wrześniu i nie są one już tak korzystne jak kiedyś. Nieraz cenę opuszczą tylko o 100 zł - wielkie mi last minute.
Ostatnio rozmawiałam z pracownikiem biura podróży na temat wzrostu cen wyjazdów i powiedział mi, że ceny wzrosły przez kursy walut i skok cen paliwa i nie będzie już tak atrakcyjnych lastów jak w ubiegłych latach. Szkoda
Wielka szkoda Ale napewno nie zniechęci to do podróżowania Travelmaniaków. Trzeba będzie częściej organizować sobie wyjazdy samodzielnie
podpieranie się przez biura wzrostem cen walut to stara sztuczka...jednak jeżeli ktoś chce wyjechać powinien dobrze poszperać w ofertach biur i na pewno coś znajdzie,niekoniecznie ci najwięksi na rynku są najlepsi,watro zwrócić uwage na biura"flagowe"danego kraju np Grecos-Grecja, Adriatyk -CHorwacja itp. można wtedy znaleźć hotel tzw. ich z dużo lepszymi warunkami, bez dopłaty(np.pokój z widokiem na morze, lub nawet GWARANTOWANY!),osczędzić można nawet kilkaset złotych!
Ostatnio edytowany przez PAVULON (2012-02-08 12:40:16)