Nie jesteś zalogowany.
Hej,
na razie dopiero zaczynam mysleć o Tajlandii, wiec nic niewiem. Tajskie przygody zaczniemy chyba od Bangkoku i okolic. Gdzie powinien byc polozony hotel, żeby mieć w miarę blisko do lotniska, knajp, targu i w różne ciekawe miejsca? I gdzie sie zalatwia wycieczki w okolice miasta np. most na Kwai, spacerek po dzungli itp.
Moim zdaniem najlepiej jest znaleźć hotel w okolicy stacji Makkasan (zatrzymuje się tam szybka kolej z lotniska) - dostępna na najniższym poziomie lotniska. Z lotniska jeżdżą dwa rodzaje pociągów (wolniejsze i tańsze City Line, które zatrzymują się na większej ilości stacji, oraz szybsze i droższe, mające tylko kilka przystanków Expres Line) - rozkład i plan znajdziesz tu: http://www.bangkokairporttrain.com/
My mieszkaliśmy w hotelu Rembrandt, jedną stację metra od Makkasan (jakieś 2 km) i stamtąd było super połączenie praktycznie wszędzie - i metro i stacja naziemnej kolejki na wyciągnięcie ręki. Sprawdź na
Knajpy praktycznie były co krok, targ taki konkretny ... najlepiej wziąć tuk-tuka, tylko trzeba nie dać się oszukać. Oni wkręcają turystów na każdym kroku na jeden numer ogólnie. Ja o tym wiedziałem, ale i tak dałem się wkręcić...
Co do kupowania wycieczek po okolicy, to nie wiem, nie korzystałem z biur.
Przeczytaj moją relację z Tajlandii (2012) i też Kangur szalał w Taj, więc może coś u niego znajdziesz. Gdybyś miała pytania to pisz tu na forum (a nie na priv), to może moje odpowiedzi przydadzą się też innym, jak będę wiedział, chętnie pomogę
Texarkana super pomysl z Tajlandia Nie pozalujesz
Jesli chodzi o Bangkok to rzeczywiscie najlepiej zatrzymac sie w okolicy stacji Makkasan (Rajaprarop Road) lub Khaosan Road.My wybralismy hotel Indra Regent i bylismy bardzo zadowoleni,bo lokalizacja ulatwila nam bardzo zwiedzanie,a poza tym okolica hotelu to knajpki,uliczne garkuchnie i wszelkiego rodzaju sklepy lacznie z pobliskim Siam Center.Polecam!
Dzięki, kochani, a mam jeszcze jedno pytanko: jaka pogoda w lecie? (tak dokładniej, nie tylko, że pora deszczowa)
Pogoda latem upalna,deszcze krotkie,jesli w ogole beda Region Samui lepszy niz Krabi podczas pory deszczowej!
Ja byłem w czerwcu (w środku czerwca), czyli już pora deszczowa. Jak byłem w Bangkoku to padało tylko późnym wieczorem/w nocy. Opady bardzo intensywne ale krótkie, natomiast było bardzo gorąco, ale gorsza była duża wilgotność powietrza, trochę duszno.
Na Phuket natomiast, ze 2 razy padało i w dzień, ale tak z 15 minut ulewy, ciepły deszcz więc będąc na plaży to sama przyjemność . W nocy też zdarzało się, podobnie jak w Bangkoku.
Z tego co orientowałem się, to najgorszym okresem są okolice sierpnia-października bo może bardzo padać, zresztą chyba 2 lata temu była w Tajlandii spora ulewa w tym czasie.
Czesc Agata
Przez ten caly harmider i zamieszanie na forum dopiero teraz zauwazylem Twoj post. Co do pory deszczowej to nie ma sie czego obawiac. Bylismy dwukrotne w Tajlandii we wrzesniu i raz w niedalekiej Malezji w sierpniu, czyli w srodku pory deszczowej. Lalo kazdej nocy, ale w dzien padaly czasem przelotne deszcze, ale bardzo zadko. Co ciekawe najwieksza w Tajlandii ulewe w czasie dnia przezylismy na Koh Samui w marcu, czyli w porze suchej
Tak jak napisal Grzesiek Fresh w porze deszczowej jest goraco i duszno, ale w porze suchej jest niewiele lepiej - w koncu to tropiki Jest tez troche komarow, ale bez porownania mniej niz w Polsce i latwo je trzymac na dystans uzywajac tajskich sprayow na komary, ktore sa b. skuteczne
Z Kasia Katerina musze sie nie zgodzic bo w zeszlym roku, we wrzesniu, mielismy na Krabi bardzo fajna pogode i przez dwanascie dni padalo lacznie wszystkiego ze 45 minut w czasie dnia. Wiekszosc dni byla slonecznych lub z niewielkim zachmurzeniem
Co do hotelu w Bkk, to zatrzymalismy sie w tym samym hotelu co Ala Piea (zupelnie przypadkowao) - Grand China Princess w samym sercu Chinatown. Lokacja dobra ze wzgledu na liczne restauracyjki z tanim a pysznym jedzeniem, a do Bangkockich atrakcji i tak trzeba dojezdzac, niezaleznie gdzie jest hotel
Pozdrawiam, Grzesiek
Kangurku pogoda to zawsze loteria
Ja tylko napisalam,ze region Samui STATYSTYCZNIE lepszy pogodowo niz Krabi podczas pory deszczowej.
Pozdrawiam
To niestety prawda Kasiu, do konca nie da sie przewidziec jak bedzie i trzeba liczyc na szczescie Pozostaje tylko miec nadzieje, ze pogoda pozwoli na cos wiecej niz degustowanie tajskiego piwa My jedziemy w sierpniu do Chiang Mai i Chiang Rai i tez nie wiadomo jak bedzie pogodowo. Pozdrawiam serdecznie
Kangur,to ktory to juz raz w Taj?
Bedziemy trzymac kciuki za pogode dla Was
Ostatnio edytowany przez katerina (2015-03-29 15:15:56)
To juz bedzie siodmy Ale Taj nigdy za wiele, ty bardziej ze to spory kraj
texarkana, ja bazując na opiniach innych wybrałem Rambuttri Village Inn & Plaza. I się nie zawiodłem - żadne tam luksusy, na skorzystanie z basenyu nawet czasu nie było, ale lokalizacja wg mnie dobra, a cena 1000 THB, za pokoj z klimatyzacja - do zaakceptowania.
ja podobnie jak marinik w tym roku nocowałam w hotelu Rambuttri Village i jestem bardzo zadowolona, ładny hotelik, super położony: pod ręką masz wszystko czego potrzeba - ulicę z jedzeniem, masażami itp, krótki spacer do wodnych taxówek, Wielki Pałac w pobliżu, ulica Khao San 2 minuty spacerem. a w zeszłym roku spałam w części biznesowej Bkk, też było super, choć hotele dużo droższe i w przyszłym roku znów wybieram jednak Rambuttri Village ze względu na klimacik jaki panuje w tej części BKK
Ja też polecam Rambuttri Village Trzeba być przygotowanym na to, że pobierają kaucję w wys. 1000THB. Wokół znajdują się najważniejsze zabytki miasta, a sklepy, bazary, targi, uliczne garkuchnie znajdziemy zaraz po wyjściu z hotelu. Są też 2 baseny (zamykane ok.18.00). Za drugim razem dostałam widok na ścianę, ale kto by w takim centrum rozrywki siedział w pokoju i wyglądał przez okno
zdecydowanie rejon bayokle ...indry jest najlepszy pod wieoma względami- transport łatwy tańszy ...byłam tam poprzednio ...wczoraj wróciłam z okolic kao san - i musze przyznać że wolę wersję poprzednią i to zdecydowanie. Wygodniej, spokoniej, taniej...wybór wszystkiego większy - jedzenie, masaże, ciuchy