Nie jesteś zalogowany.
Kati-rewelka
Jeśli chodzi o "Zatokę wraku", to ta pierwsza historia wydaje mi się bardziej
prawdopodobna - bez urazy, ale Grecy chyba za bardzo leniwi, żeby bawić
się w takie historie. Ale może się mylę?
Pozdrowienia dla Kati - zazdroszczę tego klimatu!!!
Antenka,Marabut i
Marabut chyba masz racje,Grecy to leniwy narod
Z okazji Swiat Wielkanocnych opisze troche,jak wyglada Wielkanoc w Grecji!
Grecka Wielkanoc-Pasha jest najwazniejszym swietem w calej Helladzie!
Wielkanoc w kosciele katolickim i greckim kosciele prawoslawnym nie zawsze obchodzona jest w tym samym czasie.Zazwyczaj Wielkanoc obchodzona jest wedlug kalendarza julianskiego,w pierwsza niedziele po pierwszej,wiosennej pelni ksiezyca.
W tym roku Swieta w Grecji sa tydzien pozniej niz w Polsce!
Swieta Wielkanocne zaczynaja sie w Wielka Sobote o polnocy,kiedy pop zapala pierwsza swiece na znak Zmartwychwstania Chrystusa.
Wierni zapalaja tysiace swiec i ida ze Swietym Ogniem do domow.
Na ulicach sa nawet fajerwerki-jak u nas na Sylwestra
Po polnocy jedza pierwsze jajka!
W Niedziele Wielkanocna wielkie pieczenie jagnieciny zazwyczaj w plenerze...ze wzgledow pogodowych
Głównym daniem w Niedziele Wielkanocną jest duża porcja baraniny lub kozy z dodatkiem pieczonych w ziołach ziemniaków.Upieczony na rożnie baran to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych.
W Grecji malowanie pisanek odbywa sie tylko w Wielki Czwartek i wylacznie w kolorze czerwonym!W tym dniu piecze sie rowniez wielkanocna chalke,w ktorej srodek wklada sie czerwone jajko.
Wielkanocną zabawą jest tłuczenie jajek, a osoba, której udało się pozostać z niestłuczoną pisanką będzie miała szczęście przez cały rok
Katerina cudownie tam masz. Te lazurki to obłęd.
Spędzać Święta Wielkanocne w takim ciepełku to prawdziwa przyjemność. Jak ja Ci zazdroszczę!!!
Julka dzieki!
Tak,Wielkanoc w Grecji bardzo lubie Pogoda rzeczywiscie bardzo pomaga
hmmmm....chyba trza dopisać do listy
Kati....żeby wszyscy byli uśmiechnięci jak Ty to świat byłby o wiele lepszy
Kasia -pięknie nam te Święta opisałaś A jeszcze w takich okolicznościach przyrody-super No i życzę niestłuczonej pisanki i szczęścia do końca świata
Kati....dopisana ......rok 2016 obowiązkowo jakaś objazdówka po Helladzie musi być
Kati....nie wiem czy pamiętasz ale miałem załatwionego Sylwka w 2013 ...no ale wszystko się sp......