Każdy kraj na świecie, czy leży on w Afryce czy w Ameryce, czy jest biedny czy bogaty, ma swoją niepowtarzalną kuchnię. My mamy schabowe, włosi mają spaghetti a co mają Sri Lankijczycy?
Lankijczycy mówią, że tylko jedząc palcami, można poczuć prawdziwy smak potraw. Mając przed sobą tradycyjną potrawę lankijską na talerzu, Lankijczycy najpierw sięgają koniuszkami palców prawej dłoni w głąb porcji ryżu, a następnie mieszają (oczywiście przy pomocy palców) wszystkie składniki na talerzu, aby połączyć smaki. Następnie, kciukiem formują niewielki wałek (nie większy niż 4 cm), po czym przy pomocy palców wkładają go do ust. Przy tego typu spożywaniu posiłku musi oczywiście pojawić się miseczka z wodą, która służy do obmycia palców po skończonym posiłku.
Dania Główne
Ryż z curry - posiłek ten, podobnie jaki wiele innych, porównywany jest często z daniem indyjskim, ale lankijski ryż z curry (nie curry z ryżem - jak w Indiach) jest bardziej urozmaicony. Curry na Sri Lance może być bardzo ostre, ale często przyrządzane jest specjalnie dla wrażliwych podniebień.
Nie należy nabierać pełnych ust jedzenia, gdyż może ono okazać się zbyt ostre, a wtedy ulgi nie przyniesie nawet łyk zimnej wody, co jest porównywalne z dolaniem oliwy do ognia. Lepszy będzie widelec ryżu, lub zimny, orzeźwiający jogurt naturalny, czy tzw. buffalo jogurt, a nawet świeży ogórek. Inną metodą złagodzenia ostrego smaku jest skropienie curry mleczkiem kokosowym. Jeśli potrawa nie jest zbyt ostra, dodaje się pol sambol, wiórki kokosowe, chilli i inne bardzo ostre przyprawy.
Sambol to ogólna nazwa wszystkich ostrych dań. Do ryżu z curry zazwyczaj dodawane są różne warzywa, mięso i ryby. Bardzo popularnym dodatkiem jest kurczak, suszona ryba, wołowina lub baranina.
Potrawy dla wegetarian przyrządzane są z warzyw i owoców, takich jak banany, kwiaty bananowca, jackfruity, a także z popularnych ziemniaków, fasoli czy marchwi. Bardzo rozpowszechnionym dodatkiem jest mallung - smażone, posiekane, podłużne zielone liście, skropione sokiem z cytryny i przyprawione.
Żaden posiłek nie byłby kompletny bez parripu - czerwonej soczewicy.
Najczęstszymi w kuchni przyprawami są: świeże i sproszkowane chilli, cynamon, kurkuma, sproszkowane curry, czosnek, mleczko kokosowe.
W przybrzeżnych miasteczkach można kupić wspaniałe ryby, często serwowane z frytkami i sałatką, oraz małże i kraby.
Na południu wyspy bardzo popularnym daniem jest ambul thiyal, marynata zazwyczaj z tjuny (kwaśna ryba) z curry.
Mniejsze posiłki
Unikalne lankijskie potrawy składają się z placków - hoppers, które zazwyczaj spożywane są na śniadanie lub podwieczorek. Taki placek to raczej mały naleśnik, smażony na dużym ogniu, z jajkiem w środku lub z dodatkiem miodu i jogurtu.
String hoppers to placki przepuszczone przez maszynkę jak makaron, w kształcie gniazd. Z dodatkiem sosu curry są świetną potrawą na śniadanie lub lunch - zamiast ryżu.
Popularnym daniem śniadaniowym na Sri Lance jest świeży chleb maczany w soczewicy lub curry z rzadkim sosem do pieczeni lub hodhi (mleczko kokosowe + woda + przyprawy).
Produktem, który również może zastępować ryż jest puttu - wymieszane razem mąka i wiórki kokosowe, gotowane na parze w bambusowej formie o kształcie walca.
Lamprai to oryginalna potrawa z gotowanego ryżu i kawałków mięsa z dodatkiem warzyw zapiekanych w liściu bananowca.
W porze lunchu je się tutaj zazwyczaj coś na szybko, czyli np. chińskie kulki, zwane cutlets, paszteciki, vadai - kotleciki z małych fasolek, podobnych do soczewicy i mąki. Bardzo popularne są również Rotty - małe zestawy warzyw, przypraw i innych dodatków zawinięte w rodzaj elastycznego ciasta naleśnikowego. Posiekane i wymieszane z warzywami, mięsem lub jajkiem Rotty zwane są kotthu Rotty.
Brak komentarzy. |