Podhalański ser redykołka równy oscypkowi
Dużo mniej znany od oscypka ale równie pyszny ser redykołka otrzymał unijny certyfikat „chronionej nazwy pochodzenia”, dzięki temu będzie mógł być wytwarzany jedynie we wskazanych polskich powiatach.
Czym jest oscypek chyba wie każdy, ale czym jest redykołka? Jest to rodzaj sera wytwarzanego głównie na Podhalu. Można powiedzieć że jest to „młodsza siostra” oscypka, często z nim mylona. Wytwarzana jest z resztek przetworzonego sera z mleka owczego, pozostałych z wyrobu oscypka. Najczęściej wykonywana jest w kształcie zwierząt, serca lub wrzeciona.
Redykołka jako czternasty produkt regionalny trafiła na unijną listę. Prawo do produkowania tego sera będą mieli tylko wytwórcy z powiatów tatrzańskiego i nowotarskiego, a także części powiatów żywieckiego, cieszyńskiego, suskiego, limanowskiego i nowosądeckiego.
Fr / 2009-12-07
Komentarze: