Polska: będzie więcej pizzerii i fast-foodów
Coraz więcej przedsiębiorców w Polsce jest zainteresowanych inwestycjami w lokale gastronomiczne na zasadzie franczyzy, czyżby zatem branża wychodziła z kryzysu? Zdaniem ekspertów w tym roku na rynku powstanie 350 nowych lokali gastronomicznych otwieranych na zasadzie franczyzy.
Dla porównania w roku 2009 w Polsce powstało ok. 300 punktów franczyzowych, na co franczyzobiorcy wydali ok. 90 mln zł. Informacje takie przedstawili eksperci Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych.
Najbardziej dynamicznym sektorem rynku są pizzerie i Fast foody. Potwierdzają to liczby obrazujące 2009 rok - to 140 nowych pizzerii i około 100 barów szybkiej obsługi. Jeśli chodzi o pizzerie to najwięcej, bo aż 40 zostało otwartych pod marką Gruby Benek, na drugim miejscu otwierając po niespełna 30 lokali są pizzerie Da Grasso i Biesiadowo. Wśród barów szybkiej obsługi, w zeszłym roku otwarto najwięcej lokali (34) New York Hot Dog, 19 barów Subway i 17 McDonaldsów.
Inne segmenty gastronomii, takie jak restauracje nie cieszyły się tak dużym zainteresowaniem. Powodu upatruje się w kryzysie - w lokalach takich przeważnie dużo dłużej czeka się na posiłek, a i jego cena jest wyższa.
Fr / 2010-03-05
Komentarze: