Nie jesteś zalogowany.
Planuję z grupką przyjaciół wyjazd do Wietnamu, nie jesteśmy całkiem 'w lesie' jeśli chodzi o ten kraj, jednak okiem turystów co warto zobaczyć w ciągu miesiąca, na co należy zwrócić szczególną uwagę i czy Wietnam łatwy jest w podróżowaniu dla młodych, nie do końca doświadczonych jeszcze podróżników?
Mamy skupiać się na tych 'sztandarowych' miejscach, czy macie może jakieś Perełki godne polecenia, a także co Was najbardziej urzekło w tym kraju?
sorrki ale dopiero teraz zauwazylem ten temat...
bylismy w wietnamie w marcu 2010 roku...byla to szalona 24 dniowa podroz...dostosowalismy sie do naszych kumpli z usa i nie patrzelismy zbytnio na kase...teraz inaczej bym do tego podchodzil
najpierw przelecielismy z w-wa do hanoi, polskim lotem...
hanoi bylo naszym miejscem spotkania...przybylismy tam spora banda z roznych miejsc na swiecie
lacznie spedzilismy tam 4 albo 5 dni zwiedzajac miasto i celebrujac spotkanie
pierwszy wypad z hanoi to bylo sa pa w polnocnym wietnamie, w gorach, niedaleko Phan Xi Păng czyli dachu indochin
do sa pa dojechalismy nocnym pociagiem...wagon sypialny = $ 25 USD
w sa pa spedzilismy 4 dni...wspaniale gorskie klimaty, wycieczki, egzotyka na maxa plus duzo chlodniej niz w hanoi
potem wrocilismy do hanoi tylko po to by pojechac do halong bay autobusem (ok 100km)
halong bay to totalny odjazd i absolutny must w wietnamie...spedzilismy tam 3 dni robiac dwa rejsy po zatoce...zaluje, ze nie wzielismy dwudniowego rejsu z noclegiem na zatoce - pozalowalismy kasy, ktora bezmyslnie wydawalismy na balety w hanoi...
potem przejechalismy spowrotem busem do hanoi a z hanoi pociagiem do hue...hue to przepiekne miejsce, spedzilismy tam 3 dni...
z hue pojechalismu na dwa dni do hoi an...to juz rzut beretem...tez fajne miejsce, szcze golnie swiatynia my son
kolejny etap to byl kurort nha trang gdzie znowu glownie balowalismy przez 3 dni ale odwiedzilismy tez wyspe malp i piekne buddyjskie swiatynie
kolejne przystanek to byl dalat...spedzilismy tam trzy dni...gorskie miasto, mozna zrobic pare fajnych wycieczek, w tym do fabryki jedwabiu i na plantacje kawy...spedzilismy tam dwa dni
potem bylo 4 dni w saigonie czyli ho shi ming city...zwiedzic warto samo miasto, reunification palace i muzeum wojny wietnamskiej
w sajgonie spedzilismy ostatnie dni naszych wietnamskich wakacji
fajne wspomnienia ale i poczatek wielu niekoniecznie korzystnych zmian w moim zyciu...ale nie ma tego zlego, itd
nie jestem za dobra osoba do wypytywania o wietnam...wtedy podazalem za grupa...kumpel z usa i moja ex byli glownymi organizatorami...ja sie dobrze bawilem...ale zakochalem sie w azji
w kazdym razie- polecam
fotki z wietnamu wrzucilem troche bez ladu iskladu...jak odszukam fotki z brakujacych miejsc to dorzuce, pzdr Marcin
Ostatnio edytowany przez Mikus (2012-02-21 09:44:45)
Witam
będąc w Malezji poznałam Polkę , która od 7 lat mieszka w Wietnamie. Jej główne porady to:
1 najlepszy czas na zwiedzanie to wrzesień- październik
2 ceny dla turystów zmieniają się z sekundy na sekundę i warto wszystko negocjować "z góry"
3warto skorzystać z miejscowych agencji turystycznych
4nie próbować wynajmować auta bez wietnamskiego kierowcy - często zdarzają się wypadki służące do wymuszeń kasy od turystów
Ceny które podał Mikus są szokujące, zdecydowanie jest taniej . Plaże trochę brudne, tylko przy hotelowych ośrodkach jest w miarę - nie byłam nie wiem, to tylko informacje zasłyszane bo też mamy zamiar wybrać się do Wietnamu.
Powodzenia
inaok: juz wrocilas! Czas szybko leci Mam nadzieje, ze mialas fajne wakacje...dawaj zdjecia!!!
Pzdr
Zdjecia juz sa...mam zaskok jak swinia podskok Juz sie za nie biore, pzdr
inaok: czesc ...tak jak pisalem, my w viet niezle poszalelismy...ten pociag to byl sypialny pierwsza klasa...pewnie w drugiej klasie i normalnym wagonie byloby duuuzo taniej...czasem sie niepotrzebnie szaleje
lepiej bylo spozytkowac ta kase na overnight rejs po halong bay...polak madry po szkodzie
pzdr
Inga, b. cenne wskazówki! Na razie nie wybieram się do Wietnamu, ale warto zapamiętywać takie konkrety, dzięki
Dzieki Mikus za cenne informacje. Wlasnie na takie wiadomosci czekalam. Ja lece do Wietnamu we wrzesniu i jestem w trakcie czytania wszystkiego na temat tego kraju. Pozdrawiam krakowiankai
Czesc inaok. Tobie rowniez dzieki za informacje. W Wietnamie bedziemy cztery dni,po nim jedziemy do Malezji,Kambodzy ,Filipin i Tajlandi. Czytalam Twoja relacje z Malezji,bardzo cenne wskazowki.
Powiedzcie mi co na pierwszym miejscu zwiedzic w Hanoi i na co zwrocic szczegolna uwage?
Dzieki i pozdrawiam