Nie jesteś zalogowany.
Witam,
orientuje się ktoś jaka jest pogoda/temperatura w Alanyi w maju?
pozdrawiam
Tam już mają tak, jak u nas w pełni lata... A dokładniej - zawsze przed wyjazdem możesz sobie sprawdzić pogodę (w dowolnym miejscu na świecie!) na accuweather.com Podają tam na 25 dni do przodu... Prognozy są zazwyczaj b. trafne. Sama też korzystam i polecam:)
POzdr.
Ania dzięki za adres fajnej stronki!
dziękuje za stronę internetową. Napewno się przyda
Skoro jest upał to super, boję się że może padac i co gorsza byc zimno.. dziękuje, jeszcze się waham czy jechac czy nie
Turcja nie tylko w maju jest cudownym miejscem. Ciekawe zabytki, zupełnie inna kultura no i wyśmienita warta spróbowania kuchnia turecka, która ma odrobinę wspólnego z naszą rodzimą a to ze względu na historię.
Z doświadczenie wiem, że w maju/czerwcu jest dość ciepło, a często nawet bardzo gorąco. Generalnie da się wytrzymać jeśli się odpowiednio dba o siebie. Osobiście lubię Ankarę za ilość historii.
Jest pięknie bo wtedy wszystko kwitnie
bylismy 2 razy w Alanyi i Side na początku maja i było bardzo upalnie, nawet sami mieszkańce nażekali ze jest gorąco jak na tą pore roku, może miliśmy tylko jeden pochmurny dzień ale polcam sprawdzić pogode jak mówi AniaMW na accuweather.com/pl/tr/turkey-weather
A ja mam pytanko nieco z innej beczki - przede mną wyjazd do Turcji, co warto sobie przywieźć jako pamiątkę z podróży? Natknęłam się na taki artykuł, zgadzacie się czy coś jeszcze warto dodać?
może nie każdy lubi takie rzeczy, ale ja przywiozłam z Turcji bardzo ładny wiszacy szklany lampion na płaską świeczkę z miliona małych szkiełek:)); W Turcji tych lampionów jest wsżędzie zatrzęsienie, kuszą wzorami, kolorami i kształtem.
Spory wybór i zainteresowanie turystów jest tez wśród ładnych skórzanych masek do powieszenia na ścianę; jeśli ktoś lubi maski i ma gdzie powiesić , to można znaleźć naprawdę piekne wyroby.
tureckie lampiony:
http://pl.dreamstime.com/obraz-royalty-free-tureckie-lampy-image21049676
http://www.travelmaniacy.pl/artykul,jakie_pamiatki_przywiezc_z_turcji-,3005,2,0.html
Ja przywiozlam herbate,baklave i sporo przypraw
Moje pytanie też będzie nieco z innej beczki - jakie są mniej więcej ceny wycieczek fakultatywnych w Turcji? I co warto zwiedzić oprócz Kapadocji i Pamukkale, które już chyba są synonimami tureckich atrakcji
Moim zdaniem w okolicy Antalyi największą perełką jest Termessos National Park - najbardziej spektakularne (z powodu niesamowitego położenia w górach Taurus) ruiny miasta w Turcji. Inna nazwa: Gulluk Dagi. Dla mnie must see.
Drugie miejsce, które można zobaczyć to Wodospad Düden - coś w rodzaju parku z pięknym naturalnym wodospadem, najlepiej się prezentuje na wiosne gdy dużo wody i kwitną rośliny. Jest gdzie pospacerować i gdzie odpocząć.