Nie jesteś zalogowany.
Siemka Czy to prawda że Hiszpanii alkohol jest sprzedawany od 16 roku życia ? I w jakiej cenie jest ? Interesuje najbardziej mnie ten wiek ponieważ mam skończone 16 lat a wybieram się na kolonie więc wole żeby było to legalnie chociaż mamy opiekunów na luzie jeździmy z znajomymi z nimi już parę lat ( 2 z nich to nasi nauczyciele ) Ale nie chcemy mieć problemu z kupnem .. A i po ile są papierosy ? Z góry dziękuje
Dziecko... Zlituj się... rzuć to póki możesz i póki nie staniesz sie wrakiem człowieka.... Ale tak na serio nie chciałabym spotkać na drodze pijanego nastolatka z fajką w gębie.... Szkoda mi takich dzieciaków....
Czesc Olkaj,
Zgodnie z art. 17.2 de la Llei 20/1985 dot. przeciwdzialaniu alkoholizmowi, napoje alkoholowe sprzedawane sa osobom powyzej 18lat. Papierosy tez od 18 lat. W sklepach w zaleznosci od twojego wygladu moga cie spytac o dowod.
Pozdrawiam z Barcelony
Sebastian
Hiszpania to piękny i bardzo ciekawy kraj. Jeżeli chcesz coś zobaczyć i mieć piękne wspomnienia to bez alkoholu. Szkoda Twoich młodych lat.
Układ nerwowy człowieka rozwija się intensywnie do około 20 roku życia. Kto pije wcześniej niż powinien, naraża swoje komórki nerwowe na obumieranie (a przecież nie regenerują, po prostu będzie ich w doroasłym życiu mniej). Nie znaczy to, że kto sobie popije przed ukończeniem 18-tki od razu będzie debilem z powodu śmierci kilkuset neuronów, ale na pewno sobie zaszkodzi.
Wylej trochę wódki na białko surowego jajka i zobacz, co będzie - to samo dzieje się z Twoimi szarymi komórkami, gdy pijesz! Najgorsze, że tzw. "ścinanie się" białka pod wpływem alkoholu jest całkowiecie nieodwracalne!
Od siebie moge tylko dodac, ze na codzien mam do czynienia z mlodymi ludzmi, ktorzy trafiaja do szpitala z roznymi problemami natury fizycznej (wypadki, bojki, problemy ze zdrowiem) i psychicznej (depresje, agresja, proby samobojcze) wywolanymi ostrym piciem alkoholu. Co ciekawe wszyscy oni zaczynali chlac na powaznie kiedy byli nastolatkami. Z tego samego powodu, ktory opisala Texarkana, nastolatkowie uzalezniaja sie znacznie latwiej i szybciej od alkoholu i fajek. Zycze fajnych wakacji a na cieszenie sie trunkami bedziesz mial jeszcze czas
Jak czytam co olkaj napisał to włos mi się na głowie jeży.......Dam Ci dobry pomysł,zebys nie musiał na wyjezdzie sie martwic jak zrobic zakupy-"popros mamusie,żeby alkohol i fajki do walizki Ci spakowała".....wtedy bedzie wszystko legalnie......Tak czy inaczej zyczę miłego wypoczynku i pozdrowienia dla luzackich opiekunów.......
No, ciekaw jestem czy rodzice byliby szczesliwi wiedzac jakich macie luzackich opiekunow
olkaj a raczej Olu jeśli jedziesz do tak ciekawego i zapewne pięknego pod wieloma względami kraju tylko po to, żeby się napić to może lepiej daruj sobie wycieczkę. Z zapytania wynika, że interesują Cię głównie ceny i możliwość picia. To samo możesz mieć w Polsce i to dużo taniej, a jak masz jechać i przynosić wstyd swoim rodakom poprzez zataczanie się na ulicach lub innymi czynnościami związanymi z nadmiernym spożyciem alkoholu to po prostu siedź w domu.
Po za tym uważam, że ten portal raczej nie jest odpowiednim miejscem na zadawanie pytań takich jak Twoje. Przed założeniem wątku jeśli spędziłaś tutaj choć 5 min to nie trudno się było zorientować, że podróże dodawane tutaj, wątki na forum i również sami użytkownicy to turyści a nawet użyłabym nazwy podróżnicy kulturalni szukający raczej pięknym klimatycznych miejsc, ciekawych zabytków, interesujących się kulturą i życiem ludzi z miejsc do których jadą i tak dalej a niżeli miejsc, w których można się po prostu upić.
Przepraszam jeśli uraziłam kogoś swoją wypowiedzią, nie mieści mi się po prostu w głowie co dzieję się z obecnymi nastolatkami. Aż boję się myśleć co będzie w przyszłości.
Dziękuje Sebastian jedyna osoba która odpowiedziała mi na pytanie
A co do reszty nie napisałam że mam zamiar upijać się do nieprzytomności i racja nie wiecie jaka jest dzisiejsza młodzież I nie znaczy to że nie chce poznać tego pięknego kraju jakim jest HISZPANIA
POZDRAWIAM OLA
Ostatnio edytowany przez olkaj (2013-01-29 13:26:45)
W takim razie skup się na poznawaniu tego kraju,zamiast na piciu. Podejrzewam,że w wielu kurortach nad morzem i tak sprzedadzą Ci drinki,więc sprawa załatwiona. A co do czystego alkoholu,o który i tak trudno w przeciwieństwie do naszego kraju,to będzie ciężko,trzeba mieć ukończone 18 lat.