Nie jesteś zalogowany.
Wiem ze wielu z Was bylo w Chorwacji wiec prosze o pomoc po pierwsze mysle zeby zatrzymac sie w Makarsce ale moze Wy polecacie jakies inne miejsce jako baze wypadowa . Jezeli chodzi o zwiedzanie jestem ciekawa co Was najbardziej urzeklo :)na pewno chce zobaczyc Dubrovnik , Plitwickie jeziora i wodospady Krka interesuja mnie rowniez ceny jedzenia , paliwa , zwiedzanych obiektow , namiary na pensjonaty szczegolnie z basenem bo tego oczekuja moi wspoltowarzysze , gdzie sa najpiekniejsze plaze i imprezy
Ostatnio edytowany przez Soniza89 (2013-11-30 19:34:45)
Jeżeli jedziesz na Chorwację pierwszy raz to koniecznie wybierz rejony południowe, Makarską, Koniecznie zobacz Dubrownik,Plitvice, Ogólnie cała Chorwacja urzeka magią klimatu i przyrody, każda zatoczka, góry schodzące prosto do morza...MAGIA!
Makarska (górska ściana i morze) jest idealnym miejscem na zwiedzanie Dubrownika gdzie obowiązkowo przejście murami; polecam również spędzenie dnia na wyspie Lokrum. Są tu miejsca gdzie przytwierdzone do skał basenowe drabinki schodzą do super spokojnego Adriatyku. Wodospady Krka, a zwłaszcza Plitvickie są moim zdaniem zdecydowanie zbyt daleko na wypad z Makarskiej, więc może coś bliżej (Vodice?).
W Plitvickich warto pobyć i spędzić tu parę godzin wędrując od najwyższego wodospadu wzdłuż kaskadowo położonych jezior (przepłynąć przez jezioro stateczkiem, bo tam najciekawiej) i dojść do szosy gdzie przystanek autobusu - kolejki, który zawozi do miejsca wyjścia (przejazdy są w cenie biletu wstępu czyli nic dodatkowo się nie płaci). Oczywiście foto także w moich relacjach Chorwacja oraz Chorwacja-Dubrownik.
Ja polecam zobaczyć Split ze starą częścią miasta i pałac Dioklecjana. Z Makarskiej to jakaś godzina drogi, chyba nawet autobusem łatwo tam się dostać.
Ale najbardziej podobał mi się rejs na wyspy Hvar i Brać tzw. Fish Picnic :-)
Makarska jest świetną miejscowością na wypoczynek; piękne plaże, lazur morza i masyw gór Biokovo wpadający do morza....
Bardzo dziekuje za informacje czekam na wiecej
Jak by to tylko zalezalo ode mnie to prawdopodobnie wybralabym objazdowke z biura podrozy , ale reszta ekipy jest nastawiona na samochod , wiec raczej ta druga opcja
Ostatnio edytowany przez Soniza89 (2013-12-02 23:14:41)
no tak, podpisuję się pod Anią_M "obiema ręcami" Split to sztandarowy punkt, a rozwój autostrad przyspieszył przejazd
Każdy, kto choć raz był w Chorwacji ma swoje własne odczucia co do miejsc, które tam zobaczył, czy regiony bardziej urokliwe, które woli niż inne z róznych powodów.....
Ale są w Dalmacji miejsca, które trzeba, a przynajmniej wypada zobaczyć, i takimi tuzami bez wątpienia będą : przepiękny Split, urokliwy Trogir, uroczy Szybenik czy historyczny Dubrovnik.
(co do opinii Fresha na temat komercji Dubrovnika- trochę się zgadzam, ale w miastach tej wielkości w zasadzie wszędzie komercjalizm jest w dzisiejszych czasach już nie do uniknięcia; natomiast widoki z murów obronnych na miasto - bezcenne; polecam również widoki na miasto z wysoka- koniecznie ze wzgórza Srd!
Natomiast jeśli chodzi o miejsca na bazę pobytową, to tutaj wiele juz zależy od upodobań wakacjowiczów.....; biorac pod uwagę wiek i preferencje Soni- stawiałabym na zabawowo-imprezową Makarską , która skądinąd jest również uroczym kurortem ( przynajmniej tak było 7 lat temu!);
My natomiast byliśmy w przeuroczym, spokojnym i wtedy bardzo bałkańskim, nie tkniętym jeszcze komercjalizmem- Omisu. Omis to malutka, ale przeurocza mieścinka dalmatyńskiego wybrzeża.
Plitvicke Jezera, choć daleko poza Dalmacją- są obowiązkowym miejscem do zobaczenia w Chorwacji; szczególnie mając do dyspozycji samochód- jadąc do Dalmacji/lub w drodze powrotnej do Polski trzeba sie tam zatrzymac i najlepiej przeznaczyc ta ten cel cały dzień!
( niedaleko za Plitvicami jadąc na północ jest przeurocze miejsce Slunj/Rastoke- miejsce pełne wody, wodospadów, wodnych kaskad, młynów wodnych, itd...., zatrzymaliśmy się tam na krótki postój na przekąskę, ale nikt nie chciał jeść...., wszyscy urzeczeni patrzyliśmy na te widoki wokół.......)
Po przeczytaniu waszych opinii pozostaje przy Makarsce pieknie , imprezowo to wlasnie lubie
Jeżeli nie lubisz ciszy i spokoju,to z pewnością Makarska jest bardzo dobrym wyborem,na pogodę też nikt nie będzie miał prawa narzekac bo zawsze dopisuje:)
Ja poszukuje jakiegoś spokojnego miejsca pomiędzy Zadarem, Splitem? Może ktoś poleciłby kameralne miejsce na nocleg i dobrą bazę wypadową do zwiedzania? chciałabym odpocząć od miejskiego zgiełku i pojechać do miejsc , gdzie woda ma lazurowy kolor..
Napisaliście sporo dobrych rad, na pewno przydadzą mi się w podróży
Szefrima jeżeli szukaz małego , kameralnego miejsca, z fajną plażą i świetną bazą wyopadową do zwiedzania , polecami ci KLEK, to malutka mieścinka, na południu, ok. 1 godz drogi do Dubrownika, kilka knajpek, cisza, spokój, mili ludzie
Ja od siebie polecam Primosten, szczególnie osiedle tuż przed wjazdem do miasteczka, cisza, spokój i wspaniałe widoki na Adriatyk, do centrum primostem zaledwie 10 minut drogi, kto lubi takie urokliwe miejsce polecam Primosten od strony Sibienika Urlop cudowny polecam:)