Nie jesteś zalogowany.
Czy ktoś może mi polecić jakiś dobry program do obróbki zdjęć?
używamy zoner 10 i jesteśmy z niego zadowoleni, polecamy:) . Kosztuje ponad 200zł
Dzięki, pobieram właśnie demo i sprawdzę go.
Valion, myślę że to temat rzeka
Na rynku jest cała masa programów, w dużej mierze darmowych (freeware) jak np. GIMP ale to wszystko zależy od oczekiwań i możliwości. Najpopularniejszym z profesjonalnych na komputery PC jest Adobe Photoshop - istny kombajn mający bardzo duże możliwości, lecz wersja komercyjna to duży wydatek liczony w tysiącach zł. Myślę że warto abyś pobawił się mniejszymi, co nie znaczy gorszymi zabawkami i wtedy będziesz mógł wybrać coś co będzie Ci odpowiadało.
Alternatywą dla tego "kombajna" jest tańszy (chyba rząd ok. 300 - 400 zł brutto) Adobe Photoshop Elements, wprawdzie nie widziałem jego najnowszych wersji, ale te pierwsze były proste w obsłudze i zapewniały sporo gotowych efektów i możliwości.
Programu poleconego przez Anetę i Zbyszka nie znam, ale chyba z ciekawości także ściągnę demo i pobawie się nim
Ostatnio edytowany przez Fresh (2010-06-29 23:37:10)
Wg mnie to pierwsze. Bardziej naturalne. W drugim chyba przesadziłeś z kontrastem.
A mi tak ogólnie bardziej podoba się drugie, jedyne co mi nie pasuje w nim, to za dużo tej czerwieni.
No właśnie. Kłopot w tym, że tej czerwieni tam po prostu tyle jest. Jak sięgam pamięcią to ziemia czasami była jeszcze bardziej jadowicie czerwona niż na tych fotkach. Z kontrastem to taka historia: wszystko ustawione było automatycznie. Różnica to inne programy do obróbki zdjęć (fotka 1-picasso, fotka 2- polecony zoner 10) kolejna różnica w zonerze jest dostępnych zdecydowanie więcej funkcji czy też filtrów(?). Ale oba zdjęcia były obrabiane na funkcjach automatycznych- nigdzie nie grzebałem samodzielnie:) Mam nadzieje, że rozumiecie mój wywód, bo ja sie na tym nie znam i sam ledwo rozumiem co piszę
z prostszych programów polece INFRAN VIEW, ajeśli się będziesz bawił bardziej zaawansowanie to polecam photoshopa...
Photoshop nie ma sobie rownych i wcale nie trzeba byc znawca tego proglamu.Mozna sie sporo nauczyc nawet przy amatorskiej obrobce zdjec,a pozniej juz metoda prob i bledow mozna naprawde sporo zdzialac.
photoshop to rzeczywiści świetne marzędzie do pracy ale warto zaznajomic sie choć troche z fachową literatura od tego programu i wtedy można robić wiele więcej , np. użycie filtrów w szybkiej masce - prosty sposób na zmiane zdjęcia , bardzo się podoba osobom które widzą efekt
Normalnie jakbyście do mnie po chińsku gadali...
cóż pozostaje odesłac do literatury...
Ja mam Picasa 3 i nie narzekam :)
No dobrze,ale które zdjęcie podoba Wam się bardziej?