Nie jesteś zalogowany.
Jak myślicie? Jaki jest najbardziej uniwersalny język? (poza angielskim oczywiście!!!)
Jakiego języka warto się nauczyć? Jaki będzie najbardziej przydatny w trakcie wielu podróży?
ruski
włoski
francuski
Myślę najbardziej uniwersalne i przydatne w podrózy poza angielskim są:
- hiszpański,
- rosyjski,
- francuski.
Z tego co zauważyłam na swoich wyjazdach to język niemiecki.
uważam, że hiszpański
sądzę jednak, żelagatta ma rację: niemiecki
posluguje sie jezykiem niemieckim biegle ale nigdy jeszcze i nigdzie (poza niemcami i mallorka)nie byl mi przydatny tak jak angielski czy hiszpanski.
wiadomo, ze skoro znasz języjk angielski to w zasadzie wszędzie się dogadasz. Lecz gdybyś nie znał angielskiego to jednak ilość turystów niemieckich zapewnia możliwość dogadania się w tym jezyku
Przede wszystkim, to zależy jakie kierunki się wybiera. Akurat tam gdzie ja jeździłam w większości przypadków można było się dogadać po niemiecku.
Poza tym wydaje mi się, że w wielu krajach tubylcy z chęci zarobku uczą się przynajmniej podstaw Niemieckiego, gdyż Niemcy podróżują bardzo dużo, a do tego mają co wydawać.
W sumie słuszny tok rozumowania... Zawsze łatwiej nauczyć się niemieckiego niż japońskiego...
rosyjski bo wszedzie pełno rusków, francuski, hiszpański
dokładnie!! Ruskich wszędzie pełno.
Ostatnio edytowany przez thegriasia (2010-07-12 10:48:35)
Wszystko zależy gdzie się podróżuje, ale poza francuskim może przydać się także francuski ( dużo kolonii), hiszpański- podobna sytuacja i niemiecki.