Nie jesteś zalogowany.
Czesc. Planujemy wybrac sie do Grecji na 7 - 8 dni w sierpniu. Chcielibysmy zobaczyc jak najwiecej w tym pieknym kraju. Szukamy pomyslow na jakies fajne wycieczki autokarowe, moze jakis niedrogi rejs oraz namiarow na sprawdzone biura podrozy. Bedziemy wdzieczni za wszelkie porady i informacje. Serdeczne pozdrowienia Grzesiek
Grzesiek, a chcecie jechac do Grecji kontynentalnej czy raczej na wyspy?
Bardzo fajny program jeżeli chodzi o same zwiedzanie ma Rainbow Tours - 10 dniowe wyjazdy ( Antyczna przygoda) - Ateny, Delfy,Meteory, Korynt, Mykeny,Olimpia, Nafplion i Saloniki. Tylko przy takiej opcji nie ma leniuchowania na plaży.
ja również wybieram się na taką wycieczkę, ale dopiero w okolicach września, sa fajne objazdówki myslę że w końu w tym roku się uda, bo już od kilku lat żyję marzeniami o tej objazdówce
Fresh: Wyspy albo jakas inna objazdowka, nigdy nie bylismy w Helladzie wiec wszystko nas ucieszy. A czego nie damy zobaczyc teraz zostawimy na nastepny raz
anet_zb: nie bardzo lubimy smarzyc sie na plazy wiec taka wycieczka brzmi cudownie!
malpa: Grecja tez strasznie nam sie marzy, w koncu kolebka naszej cywilizacji i przepiekny kraj!
DZIEKI SERDECZNE . Zaraz bedziemy sprawdzac Rainbow Tours. Pewnie damy rade wykombinowac te pare ekstra dni. Jesli ktos ma jakies inne namiary czy pomysly bedziemy strasznie wdzieczni!
Własnie, spytałem bo Grecja jest tak bardzo rozproszona (z wyspami) i w 7-8 dni można zwiedzić albo konkretnie jakąś część albo "wszystko i nic", z naciskiem na "nic" podczas szalonej wycieczki w pośpiechu.
Ze swojej strony proponuję Kretę - tydzień by wystarczył aby zwiedzić Rethymnon, Chanie, Hierapolis, Wąwóz Samaria (wycieczka zajmuje cały dzień - jakieś 6 godzin marszu ), piekne rajskie plaże Balos i Elafonisi i jeszcze jakiś rejsik na Santorini.
Jak chodzi o inne części Grecji, w tym kontynentalną, to nie wypowiem się bo nie wiem
Dzieki serdecznie Grzesku. Brzmi cudownie. Pozbieramy troche pomyslow i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Jeśli chodzi o Grecję: to na ten temat mam więksżą wiedzę niż w temacie Hiszpanii.
Byłam na klasycznej objazdówce po Helladzie ( trasa identyczna jak wyżej podała aneta) _ coż ..ja kocham zwiedzać, więc dla mnie było arcyciekawie, i niedogodności ( np. kiepskie hotele na trasie) nie stanowiły dla mnie żadnego problemu!
A więc wg mnie trasa objazdówki bardzo ciekawa- więc mocno namawiam. Byłam też na Chalkidiki ( Na trzecim palcu Athos- to był pobyt stacjonarny, a więc zawężony raczej do kameralnych wypadów na pobliskie wyspy (Amouliani i bezludne Drenia -Ośle), malownicze zatoczki, rejs wokół półwyspu i Klasztory Świętej Góry Athos!;
W zeszłym roku byłam stacjonarnie 2 tygodnie na Krecie- sami własnym tempem zwiedzalismy wyspę wynajetym samochodem lub z lokalnymi greckimi biurami . Dla mnie całym clou pobytu na Krecie był Wąwóz SAMARIA!- i w zasadzie po to głównie tam pojechałam!
Trasa długa, piekna, wcale nie taka męcząca!( 18 km do przejścia- w przepieknych plenerach!- gorzej było na drugi dzień- oj! zakwasy od "schodzenia w dół"); Odwiedzilismy tez piekna Chanię, Rethymnon, Klasztory Moni Preveli i Moni Arkadiou; Elafonissi, Balos/Gramvousa/ miasteńko Girgioupolis, słodkie jezioro górskie Kourna i oczywiście rejs na zjawiskowa Santorini!
W tym roku wybieram sie do Grecji po raz kolejny ( na Zakynthos/ Kefalonię); mam nadzieję, że się nie zawiodę!
Piea: dzieki, dla mnie Kreta brzmi wspaniale, ta objazdowka tez
Bylismy na Krecie w 2005. Tylko 4 dni. Super bylo ale krotko. Kreta to Grecja w pastylce. Polecam. My bylismy we wrzesniu :-)
Zgadzam się z opiniami, że 7-8 dni to stanowczo za mało na Grecję kontynentalną. Tam jest tyle wspaniałości do zwiedzania! Na siłę można, ale trzeba liczyć się z tym, że pozostanie niedosyt. Ciekawe programy zwiedzania ma biuro podróży Itaka. Również Rainbow Tours jest godne uwagi (tu zgadzam się z anet_zb).
Ja osobiście, gdybym miała do dyspozycji tylko 7-8 dni, wybrałabym jedną z wysp. Polecam Rodos lub Kretę. Na obu jest co zwiedzić i widoki fascynujące. Mam nadzieję, że kiedyś tam jeszcze wrócę. A w tym roku też wybieram się do Grecji - na Zakynthos. Jestem pewna, że będzie fantastycznie.
Danutar : Dzieki, Kreta brzmi super...teraz jeszcze Rodos! Nauczylismy sie juz, ze co nagle to podiable Tez jestem za opcja zeby skoncentrowac sie na czyms niz skakac jak wariat i nic z tego nie uzyc .Tym bardziej, ze chcemy, w przyszlosci, wracac do Poludniowej Europy Serdeczne dzieki za podpowiedzi i czekam na wiecej Pozdrawiam. Grzesiek
Ostatnio edytowany przez kangur (2011-02-24 09:29:28)
Ja po przeczytaniu innego wątku weszłam na ofertę itaki jeśli chodzi o grecję. cały czas koncentrowałam się na Hiszpanii ale tutaj oferta mnie zaskoczyła i mam mętlik w głowie.
Co myślicie, 8 dni, cena 1638zł a takie miejsca zaplanowane w wycieczce: GASTOURI–ZATOKA PALEOKASTRITSA–MONI THEOTOKOU–BELLA VISTA–KORFU–IOANINA–JEZIORO PAMVOTIS
Klusia: my tez caly czas nie mozemy sie zdecydowac : Grecja czy Hiszpania? Jest kilka ciekawych wycieczek w Hiszpanii, w tym jedna z wypadem do Portugalii, ale Hellada chyba bardziej mnie kreci. Nie wiemy co wybrac. Ale pociesza nas to, ze czego nie zrobimy teraz to zrobimy (mam nadzieje) nastepnym razem
i taka postawa jest najlepsza
podróżowanie to piękna sprawa, i chyba jednak podróżowanie z biurem podróży daje większe korzyści i więcej przyjemności. Jednak mniej stresu to podstawa.
Czekam na informacje, na co się zdecydowaliście.