Nie jesteś zalogowany.
Znalazłam na stronie czasnadmorze.pl/tramwaj-wodny-gdynia-hel-rozklad-2011/ , rozkład tramwajów wodnych na Hel i tak się zastanawiam czy nie wybrać się tam w weekend.Przyjechali do mnie znajomi zza granicy i chciałabym im jakoś urozmaicić pobyt na Pomorzu. Wiecie może jakie godne uwagi atrakcje można znaleźć na Helu? W ogóle może ktoś z Was płynął już tym tramwajem i może powiedzieć więcej? Z góry dzięki
coś na ten temat pisał aktor- znany podróznik Tadzio Chudecki! - natknęłam sie na taki opis na jego stronie. Poszukaj, może warto,,,,,
tramwaj wodny to super sprawa - płynie się przyjemnie i nie traci czasu na korki, które przy dobrej pogodzie są ogromne. Przejazd też jest tani i można zabrać rower. Na Helu można zwiedzić fokarium, zobaczyć latarnię morską oraz pobyć nad Zatoką Gdańską a także na nadmorskiej plaży. Jeśli na Hel to tylko tramwajem - samochodem i innym środkiem lokomocji po prostu szkoda czasu:).
Informacje z 2011 r.
Tramwaje wodne pływają codziennie latem od 01.06.2010 do 31.08.2011 oraz długie weekendy:
Ceny biletów:
* Gdańsk - Hel - bilet normalny: 18 zł. ulgowy 9 zł. a rower 3 zł;
* Gdańsk - Sobieszewo - bilet normalny: 12 zł. ulgowy 6 zł. a rower 3zł;
* Sopot - Hel - bilet normalny: 16 zł. ulgowy 8 zł. a rower 3 zł.
Ostatnio edytowany przez anet_zb (2011-04-18 15:58:27)
Też gorąco polecam tramwaj na Hel. a pobyt w fokarium najlepiej zaplanować w porze karmienia fok tj. o godz. 11 lub 14.
Bardzo Wam dziękuje za tak szczegółowe info:) Niestety tramwaj jeszcze nie kursuje i pojechaliśmy samochodem, ale na pewno w czerwcu nie odmówię sobie tej przyjemności:) Jestem bardzo zadowolona z pobytu na Helu i naprawdę polecam wszystkim taką wyprawę nawet na jeden dzień. Oczywiści widziałam karmienie fok, a do tego dużo czasu spędziliśmy na szukaniu bunkrów w lesie! Nawet nie wiedziałam, że zajmują tak ogromny obszar i jest ich tak dużo, a dodatkowo jest kilka tablic informacyjnych. Fajnie to rozwiązali:) Morze i widoki - cudo!
Warto byłoby wstawić jakieś zdjęcia z tej podróży,gorąco do tego zachęcam. Nigdy nie miałem okazji być na Helu,a jeżeli będzie taki tramwaj wodny,to tym lepiej bo więcej atrakcji:)
Ja rok temu płynęłam tym transportem i byłam bardzo zadowolona więc polecam jak najbardziej. Jest całkiem inaczej niż statkiem, bym powiedziała, że nawet lepiej jak dla mnie.
Ale czy oprócz tramwaju warto coś jeszcze zobaczyć na Helu? Czy tylko sam półwysep jest atrakcją samą w sobie?
Tramwaj wodny to jedna z ciekawszych atrakcji:) polecam gorąco, wrażenia ciekawe i na pewno nie zapomniane:)