Czego z kuchni cypryjskiej warto spróbować, spędzając wakacje na Cyprze? Cypr od kilku lat cieszy się coraz większą popularnością wśród turystów. To niewielkie państwo położone na wyspie na Morzu Śródziemnym ma do zaoferowania przybyszom nie tylko dobrą pogodę, malownicze plaże, bogatą historię, przyjazną atmosferę, ale i doskonałą kuchnię, która łączy w sobie wpływy tureckie i greckie. Czego koniecznie musimy spróbować odwiedzając Cypr?
Cypryjskie przekąski i przystawki z reguły są dość lekkie i łagodne w smaku, przyrządzane ze świeżych składników. Skosztować należy przede wszystkim halloumi, wizytę na Cyprze można uznać za nieważną, jeśli nie spróbowaliśmy przekąsek z tym wyśmienitym, o charakterystycznym smaku serem, wytwarzanym z mleka koziego i owczego. Podaje się go na świeżo, jak również w postaci smażonej lub z grilla, często z kawałkami melona. Halloumi jest też ważnym składnikiem wielu sałatek.
Inne popularne startery to kiełbaski loukanika czy nadziewane ryżem i mięsem pomidory. Do potraw serwowany jest chlebek pita, którego bardzo smaczną odmianą jest eliotti, czyli chlebek zawijany z oliwkami.
Niezmiernie popularne, zwłaszcza na południu Cypru, są meze, czyli zestaw przystawek podawanych dla zaostrzenia apetytu, zazwyczaj w postaci sałatki z warzyw lub potraw rybnych. Warto skosztować też taramosalaty, jest to ikra ryb wymieszana z czosnkiem, oliwą, jogurtem i ziemniakami lub kulkami chlebowymi. Chętnie jada się też filo, czyli podawane na ostro lub na słodko potrawy z ciasta listkowego.
Cypr jest wyspą, a zatem wydawać mogłoby się, że w kuchni tego kraju królują ryby, jest to jednak błędne założenie. Wody wokół Cypru nie są szczególnie bogate w ryby, a zatem rybołówstwo nie jest tak popularne, jak można by przypuszczać. Najczęściej jadanymi darami morza są kalmary oraz niewielkie, smażone na głębokim tłuszczu rybki.
Dania główne to zazwyczaj potrawy mięsne. Narodowym przysmakiem jest kleftiko, danie to przyrządzane jest z jagnięciny lub mięsa koziego, piecze się je w specjalnych, glinianych piecach. Czas jego przygotowania jest bardzo długi, mięso zapiekane jest w sosie własnym przez wiele godzin, dlatego też jeśli chcemy spróbować tej potrawy, należy zamówić ją z jednodniowym wyprzedzeniem.
Mniej czasochłonne dania główne to afelia, czyli marynowana wieprzowina, którą następnie dusi się w czerwonym winie z dodatkiem przypraw oraz dolmades, cypryjska, nieco mniejsza odmiana naszych gołąbków. Mielone, przyprawione mięso i ryż zawija się jednak nie w liście kapusty, a w listki winogron. Kolejna warta skosztowania potrawa to souvla, która słusznie kojarzy się z greckim daniem soufvlaki, są to pieczone na ruszcie kawałki mięsa. Następne greckie wpływy znajdziemy w moussakas, czyli zapiekance z bakłażana, ziemniaków i mięsa. Z pewnością warto spróbować też paidakii, czyli kotletów baranich i gulaszu stifado.
Cypryjską kuchnię z pewnością docenią również miłośnicy dziczyzny, w restauracjach i tawernach znaleźć tu można wyborne dania z królika i dzikiego ptactwa.
Cypryjskie desery, podobnie, jak tureckie, są bardzo słodkie. Znajdziemy tu między innymi baklavę, czyli ciasto francuskie z orzechami i miodem oraz pierożki z dynią i rodzynkami, nazywane kolokotes. Z pewnością warto skosztować też soutzoukos, są to słodycze, które z wyglądu przypominają świeczki. Przygotowując je podgrzewa się sok z winogron, z dodatkiem wody różanej, cynamonu i mąki. Gdy masa stanie się lepka, zanurza się w niej nawleczone na nitkę migdały. Ciepłą jeszcze masę można też posypać bakaliami, podawana w takiej formie, nosi nazwę palouze. Jeśli nie lubimy tak słodkich potraw, alternatywą są świeże owoce i przyrządzane z nich sałatki, które także są popularnym deserem.
Cypryjczycy uwielbiają wino, nic dziwnego, wyspa słynie bowiem z produkcji tego trunku. Warto skosztować wytrawnego Arsinoe lub Palomino, półwytrawnego Afrodhite, czy musującego Bellapais. Godne polecenia jest także deserowe wino Commandaria, słodkie i dość ciężkie, przypominające w smaku maderę. Popularny na wyspie trunek to również piwo, występujące w kilku odmianach, spróbujmy zwłaszcza Keo lub wytwarzanego na północy Altinada. Jeśli chodzi o mocniejsze alkohole, na plan pierwszy wysuwa się zivania - jest to gronowy spirytus, ponadto brandy - Five Kings i Hadjipavlu Anglias, słodki, pomarańczowy likier Filfar oraz wytwarzany z głogu Mosphilio. Wyspa poszczycić się może również wybornym sherry.
Brak komentarzy. |