Kuchnia Cypru jest kuchnią śródziemnomorską, podobną do kuchni greckiej z dodatkiem kuchni Środkowego Wschodu i Azji Mniejszej, kładącą nacisk na świeże, miejscowe składniki, ostrą mieszankę ziół i przypraw oraz oliwę z oliwek.
Zarówno poeci jak i podróżni w przeszłości chwalili smaki wyspy. Obecnie także lekarze i specjaliści ds. zdrowia podkreślają zalety diety śródziemnomorskiej. Ziarna i nasiona roślin strączkowych, dojrzewające w słońcu świeże owoce i warzywa, ryby z wysoką zawartością białka, chude mięso i drób, oliwa z oliwek oraz wino to jedzenie zarówno zdrowe jak i bardzo smaczne.
Kuchnia zbliża...
Społeczeństwo Cypru składa się z dużych rodzin o bliskich więzach, a więc nie dziwi fakt, że domowe gotowanie stanowi ważny element codziennego życia a przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Nie ma większej przyjemności niż apetyczny posiłek w gronie przyjaciół i rodziny. Nic dziwnego, że gościnność i towarzyskość są głęboko zakorzenione w cypryjskiej psychice do tego stopnia, że dogadzanie ludziom stało się sztuką piękną. Warto więc udać się na Cypr, a podczas wizyty puścić swoje kubki smakowe, oddając się kulinarnej uczcie, która sprosta wymaganiom najbardziej wybrednych smakoszy.
Poznaj serce cypryjskiej kultury, smakując jej wybornej kuchni, stanowiącej egzotyczną mieszankę potraw greckich i środkowowschodnich.
Swoją kulinarną przygodę należy koniecznie zacząć zamawiając mezedes (przystawki) w tradycyjnej cypryjskiej restauracji, w której można poznać wszystkie przepyszne, lokalne dania. Jednakże to tylko wstęp to poznania bogactwa potraw, które możemy zamówić.
Jednym z symboli tutejszej kuchni jest sławny cypryjski ser halloumi, wytwarzany z mleka owczego i koziego. Można go jeść na wiele różnych sposobów - z grilla, z patelni lub surowy. W lato koniecznie trzeba spróbować go z melonem, w połączeniu z którym ma on niezwykły smak.
Lokalnym zwyczajem jest zanurzanie kromki wiejskiego chleba w słoiku z połówkami oliwek z nasionami kolendry.
Cypr ze względu na swoje położenie przyciaga turystów przez cały rok. Lokalne cypryjskie piwa i wina pozwolą każdemu oderwać się od rzeczywistości i oddać błogiemu wypoczynkowi.
Cypr ma długą tradycję winiarską, która sięga ponad 4.000 lat wstecz. W czasach starożytnych wino stanowiło główne źródło bogactwa wyspy. W przeszłości wyspa dostarczała wina faraonom Egiptu; wina cypryjskie cieszyły się dużą popularnością wśród starożytnych Greków i Rzymian. Jedno z popularniejszych słodkich win - Commandaria - jest uznawane za jedno z najstarszych znanych win na świecie, które według legendy zostało stworzone dla Ryszarda Lwie Serce i Krzyżowców. Osoby o bardziej „mocnych” preferencjach powinny spróbować trunku Zivania - sławnej cypryjskiej wody ognistej produkowanej z wysoko-destylowanego soku winogronowego, która stanowi prawie czysty alkohol, dający porządnego kopa.
Aby napić się czegoś zdrowego, koniecznie trzeba spróbować soku wyciskanego z wielu świeżych owoców dostępnych na wyspie. Drink Airani zrobiony ze świeżego jogurtu jest niesamowicie orzeźwiający, idealny na gorące letnie dni, natomiast soumada to ciepły napój poprawiający samopoczucie, serwowany z gorącą wodą.
Smakosze „małej czarnej” koniecznie powinni spróbować cypryjskiej kawy. Jest ona szczególnie popularna podczas popularnej na Cyprze gry w tryktrak. Uprzedzamy, że kawa jest naprawdę mocna. Możemy ją zamówić w opcji sketo (bez cukru), metrio (średnia) lub glyko (słodka) - zawsze serwowana jest ze szklaneczką zimnej wody.
katerina | Dla smakoszy polecam cypryjski ser halumi! |