Tańce, wino, hulanki, swawola, muzyka, zabawa, śpiew i dobra kuchnia - tak w skrócie można określić „wieczór grecki”. Ci którzy nie mogą z różnych powodów wyjechac na wakacje, mogą zorganizować własną, orientalną imprezę.
Wielu z Was pewnie zastanawiało się jak urozmaicić sobie sobotnie spotkania z przyjaciółmi. Przyznam szczerze, że ja mam już serdecznie dość zadymionych, przepełnionych i wcale nie tanich pubów, klubów, dyskotek. Chętnie oderwałabym się od zgiełku, hałasu, tłumu. Wyprawa gdzieś w ciepłe zakątki np. Afryki, z pewnością byłaby fantastycznym rozwiązaniem. Niestety, w dobie kryzysu gospodarczego, mało kogo na to stać, a i wykorzystanie urlopu już na początku roku, chyba nie jest zbyt dobrym pomysłem. Pomyślałam więc, że zorganizowanie imprezy tematycznej w zaciszu własnego mieszkania, może okazać się strzałem w dziesiątkę.
To naprawdę nic trudnego. Ktoś, kto nigdy nie był w Grecji, może znaleźć w internecie masę informacji na temat kuchni greckiej, obyczajów, tradycji itd. I tak na przykład możemy trafić na typową grecką muzykę, która jest podstawą w stworzeniu odpowiedniego nastroju i klimatu naszej imprezy. Taki wieczorek to doskonały sposób na poznanie radości życia Greków, którą wyrażają wspaniałym ekspresyjnym tańcem. Myślę, że najlepiej zacząć od tańca Zorby (Sirtaki), to chyba najprostszy układ, do przyswojenia dla naszych gości. Możemy im także zaproponować przebranie w orientalne stroje - nie muszą to być wypożyczone kostiumy, wystarczy o elementy takie jak np. ozdobne chusty, bransolety, koszule itp. a to wszystko już nada niepowtarzalny charakter naszemu greckiemu spotkaniu.
Ci, którzy osobiście odwiedzili Grecję, mogą przynieść ze sobą fotografie, urozmaiceniem z pewnością będzie pokaz slajdów i wspomnienia z wycieczki.
Wieczór grecki to przede wszystkim radość jedzenia smacznych potraw, typowej kuchni greckiej. Możemy zaproponować naszym znajomym przyniesienie ze sobą jednej z potraw, bądź kupienie składników i wspólne gotowanie. Kuchnia grecka zaliczana jest do najlepszych kuchni świata pod względem jakości, smaku i różnorodności potraw. Wbrew pozorom, nie ma skomplikowanych receptur, choć przygotowywanie posiłków jest dość pracochłonne, zwłaszcza potraw pieczonych na wolnym ogniu. Zamiast ognia, proponuję zastosowanie oliwy z oliwek. Charakterystyczny smak greckim potrawom nadają zioła i przyprawy. Prawie do wszystkiego dodaje się oregano, które rośnie w całej Grecji jak chwast. Wszystkie dodatki bez najmniejszych problemów dostaniemy w większych sklepach w całej Polsce.
Najprostsza do wykonania jest oczywiście sałatka grecka. Potrzebujemy do tego sałaty lodowej, oliwek, pomidorów, cebuli, ogórków, sera feta, oliwy z oliwek i przypraw. Posiłki greckie mają na ogół wiejski styl. Podaje się jedno główne danie, najczęściej mięsne, a wraz z nim kilka rodzajów sałat, ser, oliwki, wino i chleb. Każdy główny posiłek powinien być poprzedzony mezedes, czyli zakąskami i drinkiem. Drink najczęściej robiony jest z anyżu, zaś zakąski to pikle, kulki siekanej wołowiny, pasta tzatziki (zielone ogórki w sosie śmietanowo-czosnkowym) oraz różne warzywa i ryby. Zadaniem mezedes jest pobudzenie apetytu i poprawienie nastroju.
Grecki stół jest bogaty i barwny. Można na nim spotkać zaskakujące kompozycje sałat z oliwkami, rodzynkami i cytryną. Mimo, że w kuchni greckiej nie ma wielu zup, mogą one zastąpić cały obiad. Np. zupę mięsną dla czterech osób przygotowuje się, z co najmniej połowy kg mięsa i takiej samej ilości ziemniaków. Dla głodomorów na drugie danie polecam grillowanie warzywa (można je przyrządzić w piekarniku), przygotowywane na tysiące sposobów z jarzynami, ziołami i przyprawami. Baranina, wołowina i wieprzowina, gotowana, duszona, pieczona czy grillowna to najpopularniejsze rodzaje mięs w Grecji, dostępne także w Polsce. Dla wegetarianów polecam musakę. To coś na kształt lasagne. Składa się z kilku warstw, między innymi z papki z ziemniaków, makaronu, pomidorów, bakłażanów i sosu beszamelowego. Całość jest zapiekana.
Bliskość morza dostarcza Grecji świeżych ryb, krewetek, małż. Możemy je kupić, lecz np. za kilogram krewetek królewskich zapłacimy około sześćdziesięciu złotych. Warto kupić te mniejsze, za trzydzieści złotych, chwilę pogotować, następnie podsmażyć na patelni, na oliwie z oliwek z cytryną i czosnkiem. Wiele zabawy dostarcza ich jedzenie - obieranie ze skorupki, wydłubywanie wspaniałych w smaku kawałków białego mięsa.
Warto podkreślić fakt, iż Grecy uwielbiają jeść, zwłaszcza w rodzinnym i przyjacielskim gronie. Każdy posiłek to powód do radości i świętowania! Zatem, dlaczego by nie spróbować.
agnesu2 | uwielbiam wszystko co greckie, jednak małe sprostowanie sałatka grecka nie zawiera w swooich skladnikach absolutnie sałaty lodowej! to profanacjai niepotrzebne uzupelnienie wymyślone przez Polaków |
marcik | Taką kuchnię można smakować w tawernach i wszelkiego rodzaju knajpkach. Jeśli natomiast znajdziemy się w Grecji na objazdówce to nie ma za wiele czasu, aby posiedzieć w klimatycznej restauracji i delektować się specjałami greckimi. Restauracje hotelowe nie serwują dań regionalnych, oliwki (będące owocem tej ziemi) nie są nawet dodatkiem do sałatki greckiej, nie mówiąc o serze feta. Była rozczarowana takim podejściem do turystów. W czasie podróży do Maroka było wprost odwrotnie. Nie chodząc do restauracji miałam możliwość spróbować wielu wspaniałych potraw i przysmaków właśnie w ramach zakupionych obiadokolacji. Wspaniała kuchnia pełna niepowtarzalnych zapachów i smaków. Turysta nie jest tam traktowany jako zło konieczne a takie właśnie wrażenie odniosłam w Grecji. |
medlady | Fajny artykuł zwlaszcza że wybieram sie w podróż poslubną do Grecji:)poza tym uważam, że imprezy tematyczne to super pomysł zwłaszcza że duzo osób teraz podrózuje więc mozna sie wymieniac wrażeniami:) |