Będąc w Tajlandii nie można nie spróbować tutejszej kuchnii. Restauracje, bary i uliczne stragany przyciągają turystów różnorodnością smaków i zapachów. Skosztować można wszystkiego, w tym królującego wszędzie Pad Thai.
Pad Thai to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni tajskiej. Jest prosta w przygotowaniu. Jej bazą jest smażony makaron, do którego dodaje się poszczególne składniki. W większości wypadków dodatki stanowią jajka, mięso z kurczaka, kiełki fasoli, kapusta i sosy.
Potrawa ta po raz pierwszy pojawiła się w Tajlandii najprawdopodobniej za sprawą wietnamskich kupców, którzy sprowadzili ją do antycznej stolicy - Ayuthaya. Od lat 30-tych XX wieku można mówić o Pad Thai jako o tajskiej potrawie narodowej. Od tamtego czasu stał się bardzo popularny. Wszystko to za sprawą ówczesnej polityki prowadzonej przez rząd Tajlandii, która stawiała na zmniejszenie konsumpcji ryżu, od którego eksportu uzależniona była jej gospodarka.
Przez wieki potrawa ewoluowała i obecnie Pad Thai występuje w różnych postaciach - przede wszystkim można wybrać sobie ulubiony rodzaj makaronu. Pad Thai z dodatkiem jedynie jajka może stanowić potrawę wegetariańską. Zamiast mięsa można także użyć krewetek. Smak nadaje tu sos rybny. Przygotowaną potrawę doprawia się wedle gustu do smaku. Podaje się ją z orzeszkami, limetą i ostrymi marynowanymi papryczkami.
Pad Thai nazywany jest ulicznym jedzeniem. Dostępny jest praktycznie wszędzie w Tajlandii. W Bangkoku najlepszym sposobem na spróbowanie tej potrawy jest jej zakup właśnie z jednego z ulicznych wózków. Oprócz tego, że Pad Thai jest łatwy w przygotowaniu, przez co nie trzeba długo czekać na jego podanie, to dodatkowo jest bardzo tani. Porcja w ulicznym barze kosztuje ok. 3 zł, w restauracji jest tylko odrobinę droższy.
Pad Thai jest to potrawa śniadaniowa. Można ją kupić w godzinach porannych, po południu przeważnie stragany z jedzeniem zmieniają swoje menu na typowo obiadowe posiłki. Pad Thai jest zdrowy i lekki, ale bardzo pożywny. Już niewielka porcja sprawia, że można poczuć się sytym. Podawany w Tajlandii Pad Thai jest raczej suchy, gdyż do smażenia potrawy nie dodaje się zbyt wiele tłuszczu. W zachodnich restauracjach zaś jest znacznie cięższy i bardziej tłusty.
Podróż po Tajlandii to nie tylko zabytki, piękne plaże i przyjaźni ludzie, ale także wyśmienite potrawy, których bez wysiłku i za niewielkie pieniądze można spróbować. Jest to obowiązkowy punkt każdej wyprawy do tego pięknego kraju. Proste potrawy, takie jak wyżej opisany Pad Thai dają także możliwość przygotowania tajskiego posiłku samemu w domu, co na pewno przywoła wspomnienia ze wspaniałych wakacji.
Przepis:
Makaron namoczyć we wrzącej wodzie, poczekać aż zmięknie. W woku rozgrzać oliwę, usmażyć posiekany czosnek, pokrojone w cienkie paseczki mięso i/lub krewetki. W opcji wegetariańskiej pominąć mięso i krewetki. Dodać makaron, podsmażyć, dodać jajka. Mieszać tak, żeby jajko ścięło się w drobne kawałeczki. Wrzucić kiełki i pokrojoną w cienkie paseczki kapustę. Posłodzić cukrem, dodać sos rybny, sok z limety. Wymieszać i podsmażyć. Gotową potrawę posypać orzeszkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem lub innymi przyprawami, ewentualnie innymi tajskimi sosami, jak np. słodkim chilli, można podawać z ostrymi, marynowanymi papryczkami.
kangur | Tajskie jedzenie jest najlepsze! :) |