Kuchnia andaluzyjska jest częścią kuchni hiszpańskiej. Galicja natomiast to nie tylko dawny obszar zaboru austriackiego w Polsce, to przede wszystkim autonomiczna część Hiszpanii z własnym językiem (galego), który - wraz z hiszpańskim - jest w tym regionie językiem urzędowym.
Klimat Półwyspu Iberyjskiego sprzyja uprawie warzyw i owoców, a także hodowli bydła, a sąsiedztwo oceanu powoduje, że popularne są tu potrawy z ryb i owoców morza.
Ośmiornica jest daniem bardzo popularnym. Podaje się ją jako przekąskę. Niektórzy twierdzą, że przygotowanie ośmiornicy jest bardzo proste - wystarczy ugotować ją w wodzie, a potem można już ją jeść, przyrządzić z niej sałatkę, albo grillować lub usmażyć - wtedy nazywa się „a la plancha”. Gotując trzeba tylko uważać, aby nie gotować jej zbyt krótko - będzie zbyt twarda, a jeśli „przegotujemy” - zrobi się gumiasta. Podobno wodę po gotowaniu ośmiornicy można wykorzystać do zrobienia risotto. Według tej wersji można gotowaną ośmiornicę doprawić dobrej jakości oliwą, pimento, czyli hiszpańską wędzoną papryką i gruboziarnistą solą.
Jednakże eksperci twierdzą, że przygotowanie ośmiornicy tylko pozornie jest takie proste, a dla dobrego wyniku... trzeba wielu prób i „chwytów” które są dosyć pilnie strzeżone.
Oto kilka użytecznych informacji, jak przygotować ośmiornicę, które uzyskaliśmy od jednego z kucharzy:
Przepis na uniwersalną potrawkę z ośmiornicy
Składniki:
Na zalewę:
Sposób przygotowania
Ośmiornicę bardo dokładnie czyścimy, usuwamy wszystko, co nie jest mięsem - łącznie z oczami, a także końcówki macek (2 - 3 cm). Zbijamy ją młotkiem (jeśli nie była wcześniej zamrożona). Doprowadzamy wodę do wrzenia. Wkładamy ośmiornicę i natychmiast wyjmujemy. Powtarzamy to trzykrotnie - za każdym razem woda musi wrzeć.
Do wrzącej wody (tej samej) dodajemy składniki zalewy. Wkładamy ośmiornicę - powinna być całkowicie zanurzona. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa. Czas gotowania zależy od wielkości, wieku i jakości (gatunku) ośmiornicy i może wynosić nawet do trzech godzin.
Ugotowaną ośmiornicę kroimy na kawałki pozwalające na jednorazowe włożenie do ust. Polewamy sosem przygotowanym z oleju wymieszanego z czosnkiem, zmieloną papryką, solą i pieprzem. Podajemy w temperaturze otoczenia lub lekko ciepłe.
Brak komentarzy. |