Kuchnia hiszpańska jest słynna na całym świecie. Wspaniałe, lekkie potrawy, takie jak gazpacho orzeźwiają latem, a zimą przypominają smaki hiszpańskich wakacji...
Większość potraw kuchni hiszpańskiej jest przyrządzanych odpowiednio do tutejszego klimatu. Potrawy są lekkie, kolorowe, a przede wszystkim bardzo smaczne. Przypominają samą Hiszpanię - kraj barwny i rozmaity. Jej historia odbija się w różnorodności smaków.
Gazpacho jest jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni hiszpańskiej. Zostało osławione na całym świecie. Nazwa gazpacho prawdopodobnie oznacza „drobne kawałeczki”. Jest to niewymagająca gotowania, podawana na zimno zupa, której baza w większości wypadków oparta jest na rozdrobnionych warzywach.
Podstawową odmianą gazpacho jest zupa z rozdrobnionych, surowych warzyw, z dodatkiem oliwy, octu i rozmoczonego chleba. W zależności od regionu, a także od własnych upodobań do gazpacho podaje się osobno dodatki, takie jak okruchy chleba, drobno pokrojone warzywa, jajka, orzechy, oliwki itp.
Najbardziej popularne jest gazpacho andaluz, gdzie bazą są drobno pokrojone pomidory, do których dodatki stanowią ocet, oliwa, czosnek, papryka, zielony ogórek i chleb. Jak w każdej kuchni, także i tu istnieją różne odmiany tej wyśmienitej potrawy. Sposób przyrządzania gazpacho różni się od regionu w Hiszpanii, w którym się znajdujemy.
Ciekawą odmianą jest pochodzące ze Wschodniej Andaluzji ajo blanco, w skład którego nie wchodzą warzywa, a jedynie migdały zmielone z czosnkiem, oliwą i chlebem. Gazpacho z Cordoby, tzw. salmorejo cordobes, zawiera oprócz warzyw szynkę i jajka. Inną odmianą gazpacho jest gazpacho tostado, które dla odmiany podawane jest na gorąco.
Gazpacho wywodzi się z Andaluzji, aczkolwiek nie wiadomo jak dotarło w te rejony. Istnieją różne teorie na ten temat. Niektórzy twierdzą, że już za czasów rzymskich popularne było jedzenie rozmoczonego chleba i właśnie w tym okresie należy szukać korzeni tej potrawy, inni, że gazpacho przybyło tu wraz z Maurami. Gazpacho andaluz pojawiło się tu prawdopodobnie dopiero po odkryciu Ameryki. Jak powszechnie wiadomo, dopiero po tym zdarzeniu w kuchni europejskiej zaczęto używać pomidorów.
Nieważne jaką formę gazpacho wybierzemy, będziemy mieli okazję zasmakować w bogatej kuchni. Przygotowanie zupy nie wymaga wiele wysiłku, jest szybkie i bardzo łatwe. Ta prosta potrawa jest świetnym rozwiązaniem podczas upałów, gdyż jest zdrowa, lekka, a przede wszystkim orzeźwiająca. Polecana każdemu, kto chciałby skosztować hiszpańskiej odmiany chłodnika...
Przepis na Gazpacho andaluz:
Składniki:
Przygotowanie:
Odłożyć jednego pomidora, ok. 1/3 pokrojonego w kostki ogórka i 1/3 pokrojonej w paski papryki. Resztę pomidorów sparzyć we wrzątku, odsączyć, obrać ze skórki i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, papryki pokroić w paski. Wszystko rozdrobnić za pomocą miksera lub blendera wraz z pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem i pastą pomidorową. Mieszankę doprawić do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie dodatkowymi przyprawami wedle uznania. Nalewać do miseczek, udekorować wcześniej odłożonymi warzywami, ewentualnie świeżo posiekanymi ziołami. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. W przypadku braku czasu na schłodzenie można dodać kostki lodu. Podawać według upodobań z chlebem lub grzankami z chleba.
Brak komentarzy. |