Zjadaj wszystko w restauracji, inaczej zapłacisz karę
Na świecie marnuje się tyle jedzenia, że wystarczyłoby ono aby nakarmić wszystkich głodujących ludzi w najbiedniejszych krajach. Jasnym wydaje się więc, że powinniśmy kupować lub zamawiać tylko tyle ile zjemy. W pewnej japońskiej restauracji, jeśli nie zjesz potrawy, którą zamówiłeś, będziesz musiał zapłacić karę.
Zasadę taką wprowadził właściciel lokalu o nazwie Hachikyo w Sapporo w Japonii. Restauracja słynie przede wszystkim z wyśmienitych owoców morza, które są zawsze świeże, poławiane przez japońskich rybaków. Jedną ze specjalności jest tutaj tsukiko meshi i to właśnie ta potrawa powinna być zamawiana z umiarem. Ci, którzy nie zjedzą jej do końca, będą musieli zapłacić grzywnę. Pieniądze przeznaczane są dla rybaków, którzy pracują w bardzo ciężkich warunkach, aby klienci restauracji mogli delektować się przysmakami.
Szkoda, że dotyczy to tylko jednej potrawy i zasada ta nie jest stosowana w innych restauracjach. Być może dzięki temu nie marnowalibyśmy tyle jedzenia.
Fr / 2013-02-24
Komentarze:
kangur 2013-02-25 | Podobne zasady obowiazuja z chinskiej restauracji w launceston na Tasmanii...jedzenie jest tam serwowane w formie bufetu a osoby, ktore nie moga zjesc tego co sobie nalozyly musza zaplacic dodatkowo 6 dolarow :) No i dobrze - jedzenie sie nie marnuje, tym bardziej, ze mozna dokladac sobie ile wlezie malymi porcjami :) |