Nie jesteś zalogowany.
mimo że największe promocje w biurach podróży trwają do końca stycznia juz teraz podniosły one ceny i to o kilkaset złotych od cen katalogowych! powodem wysoki kurs euro...
To fakt, niestety złotówka osłabia się i stąd ceny wycieczek rosną. Dlatego jeśli ktoś ma taką możliwość, warto korzystać z opcji "last minute", nawet przy wzroście cen można trafić na dobrą okazję.
ale to dotyczy tylko podróży do krajów gdzie jest euro czy do wszystkich?
Wzrost cen dotyczy niestety wszystkich państw, ponieważ złotówka osłabiła się praktycznie do wszystkich głównych walut czyli dolara, euro, franka szwajcarskiego i funta, a są to waluty w których rozliczane są transakcje pomiędzy tour operatorami (szczególnie dolar). Z łzą w oku można wspominać nie tak odległe czasy gdy dolar kosztował około 2,20 pln.
wlasnie zauwazylam ze za ten sam lot z Warszawy do Rio musialabym zaplacic 300euro wiecej niz z Niemiec.(te same linie lotnicze)Ja nie ukrywam ze mnie to cieszy ze zloty tak slabo stoi,dla mnie jest to dosyc kozystne przyjezdzajac z niemiec(to samo z dolarem)
ale zdarzają się cuda!wczoraj zrobiłem rezerwacje na wakacje do tego samego hotelu rezerwacja w tym samym czasie z innego biura kosztuje 1000 zł . taniej!!! warto szukać!
a jakie biuro???
i gdzie się wybierasz?
miałem jechać z raibow tours ale są tysiaka drożsi . jadę z GRECOS HOLIDAY na kretę!!!
potwierdza się że trzeba robić mocny "risercz' żeby znaleźć coś dobrego.
Drogi Pavulonie....a do którego hotelu jedziesz...pochwal się.... ...ja się wybieram do Marmin Bay...z Grecosa właśnie;)
Biura turystyczne niestety tak mają, że podnoszą ceny jak tylko coś drożeje. Tak było w zeszłym roku, jak zdrożały ceny paliw na świecie, i tak jest w tym roku, jak wzrósł kurs EUR/ USD/ itp, ..
ale Biura podwyższają również ceny na rezerwacje na koniec roku 2009 i to już nie jest w porządku.
Wiadomo, że Biura nie płacą jeszcze należności za hotele na wyjazdy planowane na październik-grudzień, chyba, że niewielkie zaliczki- ale te i tak mają od klientów. Biuro, robi więc rezerwację i czeka...dzis podnosi wszystkim klientom ceny: i tym, którzy jadą za miesiąć i tym którzy wykupili już imprezy sylwestrowe na 2009/2010; za kilka miesięcy kursy walut osłabną, wtedy Biura Podrózy zapłacą za rezerwacje swoich klientów, ale im samym nie przyślą juz informacji: że oto właśnie spadł kurs EUR i w związku z tym zwracaja różnicę w cenie. PRZENIGDY!
Prawidłowość jaest taka: Kursy walut rosną- Biura podnoszą ceny, kursy spadają- Biura milczą!
Tak juz niestety jest i można się z tym pogodzić lub jeździć indywidualnie na własną rękę.! i przyznam wam się, że jestem coraz bliższa takiej decyzji- i nie ze względu na zmianę ceny - bo zawsze kupuję GNC, tylko- męczy mnie ta masowość zorganizowanych wycieczek i ta tzw część marketingowa: te pseudo-manufaktury, farbiarnie, perfumerie, itp, itd, szkoda czasu na taki pseudo-handel jak zabytki czekają i z reguły w tych miejscach jest duuużo drożej. Sorry, ale "zjechałam z tematu". Pozdrawiam wszystkich!
ja już pare lat temu stwierdziłem, ze nie będe płacił biurą i jeżdze indywidualnie:) no chyba, ze tak jak było to ze Sri Lanka znajde jakaś naprawde super oferte to wtedy jade z biurem ae to gdy chce zaoszczędzić
Ostatnio edytowany przez maciej_moch (2009-03-02 12:50:03)