Kuchnia grecka na Rodos - jakich potraw warto spróbować? Nie da się ukryć, że wyspa Rodos przyciąga turystów z całego świata nie tylko wspaniałą pogodą, pięknymi plażami, zabytkami i malowniczymi krajobrazami, ale i doskonałą kuchnią. Sprawdźmy zatem, czego szczególnie warto spróbować wybierając się na wakacje na Rodos w Grecji.
Na mniejszy głód
Jedną z najpopularniejszych przekąsek jest tyropita, rodzaj warstwowego ciasta wypełnionego nadzieniem z sera feta i jajek. Odmianą tej potrawy jest spanakopita, z farszem ze szpinaku, oba ciastka smakują najlepiej na ciepło. W wielu miejscach sprzedane są doskonałe gorące kanapki, z mięsem z grilla i warzywami, skusić się warto też na placki z kabaczków lub na placuszki z pomidorów.
Przystawki
Obiad (czy kolacja) tradycyjnie zaczynają się od przystawek, nazywanych tu meze. W wielu restauracjach podaje się ich tak dużo i w tak różnych odmianach, że z powodzeniem wystarczyć mogą za cały posiłek. Warto wybrać się do którejś z tutejszych tradycyjnych tawern i urządzić sobie złożoną z meze ucztę. Koniecznie spróbować trzeba tzatziki, czyli sosu czosnkowego z zielonym ogórkiem, przyrządzonego na bazie doskonałego, gęstego jogurtu. To świetny dodatek do grillowanego mięsa, ale równie dobrze smakuje samodzielnie, ze świeżym pieczywem (np. pitą). Inna, często spotykana przystawka, to melitzanosalata, czyli pasta z pieczonych bakłażanów, doprawiana między innymi cytryną i pietruszką. Bakłażan na tutejszych stołach pojawia się zresztą w wielu postaciach, np. jako wyśmienite grillowane roladki z orzechowym farszem. Warto skosztować też pasty z grochu i oliwy (fava). Meze nie może się obejść bez sera feta, podawanego z czosnkiem, papryką czy miodem i migdałami. Jest on też niezbędnym składnikiem wiejskiej sałatki, w Polsce nazywanej po prostu grecką, złożonej z pomidorów, ogórka, papryki, oliwek i sera właśnie. Wyśmienite są również przystawki oparte na rybach i owocach morza. Jedną z najczęściej spotykanych są panierowane kalmary i maleńkie rybki, smażone w mące i posypane oregano. Kolejnym obowiązkowym smakołykiem są dolmadakia, małe gołąbki zawijane w liście winogron.
Zamiast przystawek można zamówić zupę, np. mayeritsa, gotowaną na jagnięcinie, z dodatkiem cytryny, czy, w chłodniejsze dni, gęstą zupę z soczewicy.
Drugie dania
Jedną z najbardziej znanych greckich potraw jest musaka, zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa. Popularna jest również zapiekanka z mięsa, ziemniaków i cebuli, przygotowywana w tradycyjnych glinianych naczyniach. Miłośnicy dań mięsnych powinni spróbować duszonego w czerwonym winie gulaszu z królika lub wołowiny (stifado), z dość dużą ilością cebuli, oraz wieprzowych szaszłyków z grilla (souvlaki), tradycyjnie doprawionych morską solą i oregano. Inny lokalny przysmak to keftedes, niewielkie klopsiki z ziołami. Na Rodos chętnie jada się też jagnięcinę, baraninę i kozie mięso. Wegetarianom z pewnością przypadną natomiast do gustu dania oparte na zapiekanych warzywach.
Ryby i owoce morza
Rodos słynie z doskonałych świeżych ryb i owoców morza. Często podaje się barwenę i miecznika, warto spróbować gulaszu z kalmarów i ośmiornicy, podawanej z grilla lub duszonej w czerwonym, wytrawnym winie. Warto skusić się na soupiorizo, danie przypominające włoskie risotto, z dodatkiem kałamarnicy oraz na sałatkę z owoców morza, której głównymi składnikami są małże, kalmary i mątwa. W lokalnych tawernach dostać można również wyborną zupę rybną, zazwyczaj podawaną z ryżem i sokiem z cytryny.
Coś dla łasuchów
Obiad nie może obyć się bez deseru. Najczęściej jada się świeże owoce, jogurt z miodem, czy, popularną w całej Grecji, baklawę. Tradycyjnym deserem są słodkie naleśniki, z orzechami i miodem. Koniecznie spróbować trzeba belekounia, słodyczy na bazie sezamu i miodu, oraz lukumi, galaretek z miąższu winogron, obsypanych cukrem pudrem. Popularne są również maślane ciasteczka, kuleczki migdałowe aromatyzowane wodą różaną, sezamowa chałwa oraz maczane w słodkim syropie pączki drożdżowe.
Napoje
Mieszkańcy Rodos wyjątkowo cenią sobie kawę, z reguły bardzo mocną i posłodzoną. Niedobór witamin uzupełnić można pijąc doskonały, świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Obowiązkowym dodatkiem do posiłków jest wino, do najbardziej znanych rodyjskich winiarni zalicza się Cair i Emery, które skupiają zdecydowaną większość tutejszych upraw winogron. Do najpopularniejszych gatunków należą białe winogrona Athiri oraz czerwone Mandelaria, warto spróbować też Retsiny, wina o charakterystycznym posmaku sosnowej żywicy. Bardzo popularnym alkoholowym trunkiem jest metaxa, będąca odmianą brandy. Produkowana jest z czerwonych winogron, poddawana dwukrotnej destylacji i rozlewana do dębowych kadzi, w których leżakuje przez okres od kilku do kilkunastu lat, im dłuższy czas leżakowania tym wyższa jakość i jednocześnie cena tego alkoholu. Innym, chętnie pijanym na Rodos, alkoholem jest anyżowa wódka ouzo, podawana zazwyczaj w postaci rozcieńczonego wodą napoju o mleczno-białym kolorze.
Brak komentarzy. |