Z wakacyjnych wojaży przywozimy do domu pamiątki, opaleniznę, zdjęcia i wspomnienia, ale także nowe fascynacje kulinarno-smakowe. Będąc w Grecji nie sposób zapomnieć o smaku i aromacie dojrzewających w gorącym słońcu oliwek, soczystych owoców, ziół i serze feta.
Znakomitość kuchni greckiej pochodzi od jakości produktów. Podstawowym produktem kuchni dla Greków jest wyśmienita oliwa z oliwek, której używają do wszystkiego i w dużych ilościach. Oprócz oliwy na greckim stole królują świeże warzywa, szczególnie pomidory, bakłażany i papryka, wszelakie gatunki ryb i owoców morza, a także sery i dipy na bazie doskonałego jogurtu.
Grecy najbardziej cenią sobie przekąski - mezedes. Jest ich mnóstwo i już one same mogą wystarczyć na całą ucztę. Bardzo popularną, a zarazem wyszukaną przekąską grecką są dolmadakia, czyli gołąbki z ryżem, mięsem i dodatkami zawijane w liście winogron.
Oto przepis na tą wspaniałą przekąskę.
Skladniki:
Sposób przyrządzania dolmadakia jest wbrew pozorom prosty. Najpierw podsmażamy w garnku na oliwie z oliwek drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy posiekane pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem, miętą i posiekaną natką pietruszki. Dorzucamy mięso mielone i lekko je podsmażamy. Na koniec dosypujemy biały ryż i smażymy wszystko razem około 5-10 minut. Po upływie czasu odstawiamy farsz do ostygnięcia.
Następnie płuczemy liście winogron. Na każdy nakładamy farsz, zawijamy i skrapiamy sokiem ze świeżych cytryn. Dolmadakia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około godziny w 180 st. C.
Greckie gołąbki z liści winogron traktowane są raczej jako przekąska niż danie obiadowe. Podawane są zarówno na gorąco jak i na zimno.
katerina | Kangur no to musisz sprobowac dolmadakia z mojego przepisu;)Liscie winogron nie maja konkretnego smaku,ale jesli zrobi sie ostrzejszy farsz to wychodzi pychotka:) |
kangur | Moja zona je uwielbia, dla mnie sa troche bez konkretnego smaku...moze jakby samemu ugotowac? |