Kuchnia na Wyspach Kanaryjskich, podpowiadamy co warto zjeść i pić w trakcje wakacji w tej części Hiszpanii. Wypoczywając na Wyspach Kanaryjskich warto zapoznać się nie tylko z urokami krajobrazu, ale spróbować również przysmaków lokalnej kuchni, które z oferowanych dań nich najlepiej skosztować?
Przystawki, przekąski i zupy.
Większość restauracji serwuje, zgodnie z tradycją hiszpańską, przekąski, nazywane tapas. Do najpopularniejszych z nich należą sery - kozie, krowie i owcze. Na szczególną uwagę zasługuje el queso de flor, ser o specyficznym smaku, uzyskiwanym za sprawą dodatku lokalnej odmiany ostu. Spróbować trzeba też Almogrote, pochodzacej z La Gomery pasty serowej doprawionej czosnkiem, solą i papryką chili. Na wyspach wyrabiane są bardzo smaczne wędliny, w tym wędzona, surowa szynka (jamon serrano) oraz podsuszane kiełbasy (chorizo). Smakowite są również tapas oparte na wędzonych rybach i owocach morza, w tym langustynkach, kałamarnicach i mątwach. W wielu miejscach serwowana jest arepa, kukurydziana bułka z różnymi rodzajami farszu, między innymi mięsnym, rybnym, warzywnym czy grzybowym. Jako przystawki jada się również sałatki, niezmiernie popularna jest sałatka z tuńczykiem.
Dużą popularnością na Wyspach Kanaryjskich cieszą się zupy, w tym kremy warzywne. Potaje de berros to zupa z rukwi wodnej, rancho canario to odmiana rosołu z kluskami, mięsem i ziemniakami, lokalny przysmak stanowi też zupa z rzeżuchy oraz zupa z mięsa rekina.
Dania główne.
W kuchni Wysp Kanaryjskich widać zarówno wpływy hiszpańskie, jak i południowoamerykańskie, większość tradycyjnych dań jest dość prosta, przyrządzana ze składników dostępnych na wyspach.
Ważny element lokalnej kuchni stanowią ziemniaki. Ich najpopularniejszą wersją są papas arrugadas, czyli ziemniaki w mundurkach, gotowane w wodzie bardzo mocno osolonej solą morską; stanowią one dodatek do dań głównych lub samodzielną przekąskę. Papas arrugadas tradycyjnie podaje się z sosami, tzw. mojo, przyrządzanymi na bazie oliwy i octu, z dodatkiem czosnku oraz różnych przypraw i ziół. Mojo występują w dwóch podstawowych odmianach: mojo verde ma wspaniały, intensywnie zielony kolor, uzyskiwany dzięki dodatkowi ziół, głównie kolendry, a mojo rojo, inaczej nazywany mojo picon, ma czerwoną barwę, jest pikantny, o smaku zdominowanym przez czerwony pieprz oraz paprykę.
Typowe danie kuchni kanaryjskiej to ropa vieja, potrawa składająca się z drobiu, wołowiny, ciecierzycy i ziemniaków, popularne są również potrawy z mięsa królika, w tym conejo en salmorejo czyli królik smażony w specjalnej marynacie, polewany podczas pieczenia winem, ważne miejsce w lokalnej kuchni zajmują też dania z jagnięciny i mięsa koziego. Z wieprzowiny przyrządza się tradycyjną potrawę o nazwie carne fiesta, składającą się z drobnych kawałków mięsa, smażonych z pieprzem i innymi przyprawami.
Jako danie główne często jada się ryby, najpopularniejszą z nich jest smażona morena, chętnie jadane są sardynki, zazwyczaj przyrządzane z dużą ilością ziół i czosnku. Warto skosztować również sancocho de pescado czyli duszonej ryby, serwowanej z ziemniakami i warzywami oraz churros de pescado, ciasteczek rybnych smażonych na głębokim tłuszczu. Inne popularne danie rybne to bacalao encebollado, czyli dorsz zapiekany z cebulą, na La Gomerze na stołach króluje często potrawa z solonego tuńczyka.
Jako dodatek do wielu dań serwuje się gofio, rodzaj ciemnego pieczywa, wytwarzanego z prażonego ziarna różnych zbóż i wody, na jego bazie powstaje danie o nazwie escaldon, będące mieszaniną gofio, rosołu, warzyw i mięsa. W wielu potrawach znaleźć można też pomidory, których tutejsze gatunki są bardzo słodkie, o intensywnie czerwonej barwie.
Desery.
Do tradycyjnie podawanych na wyspach deserów zalicza się flan i crema catalana (odmiany kremu karmelowego), bienmesabe (migdałowy krem przyrządzany na bazie ucieranych żółtek i miodu, często z dodatkiem cynamonu i cytryny), kaszkę z mąki kukurydzianej i mleka oraz lody. Chętnie jada się banany na gorąco, tutejsza odmiana bananów jest dość mała, ale za to niesłychanie słodka, o bardzo wyrazistym smaku, z bananów wyrabia się też pyszne konfitury, dżemy oraz słodkie likiery. Do wielu słodyczy dodaje się miodu, którego na Wyspach Kanaryjskich jest niesłychanie dużo rodzajów, w tym miód ze żmijowca, janowca z Teide, awokado czy wrzosu. Bardzo popularne są desery składające się ze świeżych owoców, w tym charakterystycznych dla archipelagu opuncji figowych. W wielu miejscach sprzedaje się pieczone kasztany, których uprawia się tutaj około 20-stu odmian.
Napoje.
Wyspy Kanaryjskie słyną z napojów na bazie kawy. Oprócz zwykłego espresso, pija się tu również cortado (espresso z dodatkiem gorącego mleka), leche y leche (słodkie espresso ze zwykłym mlekiem oraz mlekiem skondensowanym), kawę z likierem (barraquito) oraz z dodatkiem rumu (carajillo). Jednym z najpopularniejszych na wyspach napojów jest doskonale gaszący pragnienie w upalne dni granizado de limon, rodzaj lodowatego, orzeźwiającego shake’a cytrynowego. Amatorzy słodyczy powinny skosztować batido, rodzaju mlecznego koktajlu, z dodatkiem rozmaitych owoców.
Archipelag oferuje szeroki wybór trunków alkoholowych. Bardzo smaczne są tutejsze wina i likiery, w tym najbardziej znany z nich, likier z drzewa smoczego, o charakterystycznym, czerwono - pomarańczowym kolorze. Warto spróbować również produkowanego na La Palmie z trzciny cukrowej i miodu rumu miodowego. Jak w całej Hiszpanii, również na Wyspach Kanaryjskich w większości restauracji i barów serwuje się sangrię, poncz na bazie wina, z dodatkiem owoców oraz tinto de verano, mieszaninę czerwonego wina i gazowanej lemoniady.
Brak komentarzy. |