Hiszpania znana jest nie tylko z Barcelony, Gaudiego i pieknego południowego wybrzeża, lecz także z oliwek. Wystarczy jeden słoiczek tego „hiszpańskiego złota” aby w prosty sposób przygotować coś pysznego na bazie oliwek.
Hiszpania jest największym producentem oliwek na świecie. Światowa produkcja oliwek wynosi ok. 1 mln 700 tys. ton, z czego ok. 30% przypada na Hiszpanię. 60% produkcji stanowią oliwki zielone, zaś 40% - oliwki czarne. Hiszpania zajmuje pierwsze miejsce pod względem eksportu oliwek, co stanowi ok. 32% światowego eksportu. Swoją pozycję zawdzięcza wysiłkowi i profesjonalizmowi całej branży, która łączy wieloletnią tradycję i wysoką jakość oliwek z zastosowaniem nowoczesnych technologii w produkcji przemysłowej.
Przekąski z oliwek
Hiszpańskie oliwki łączą w sobie cztery podstawowe smaki: słony, gorzki, słodki i kwaśny, dlatego wspaniale smakują zarówno solo, jak i w towarzystwie innych składników. Warto to wykorzystać, aby przyrządzić smaczne przekąski - proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy odkręcić słoiczek ulubionych oliwek i zaserwować je w pomysłowy sposób. Propozycją może być ułożenie różnych rodzajów oliwek, w różnych kolorach w oryginalne kształty. Innym rozwiązaniem jest podanie nadziewanych hiszpańskich oliwek, np.: cytryną, anchois, migdałami czy papryką. Faszerowane oliwki same w sobie stanowią pyszną przekąskę. Dodatkowo można je przyozdobić sezonowymi warzywami - sałatą, pomidorkami koktailowymi lub ogórkiem. W ten sposób we własnym domu, w kilka minut możemy stworzyć przekąski serwowane w hiszpańskich barach i restauracjach.
Wyjątkowe połączenia
Osobom, które chcą przygotować wyjątkowe, aczkolwiek szybkie i proste danie, polecamy oliwkowe marynaty. Dodając do oliwek warzywa, owoce, zioła czy przyprawy możemy stworzyć ciekawe połączenia smaków. Nie musimy się tu ograniczać, ponieważ oliwki idealnie komponują się zarówno z pikantnymi, jak i kwaśnymi składnikami. Niektórzy podają oliwki również w wersji słodkiej, np.: z białą czekoladą lub miodem. Pomysłów na marynaty do oliwek jest bardzo wiele. Możemy je więc stosować przy różnych okazjach - spotkaniu z przyjaciółkami, rodzinnym obiedzie, czy romantycznej kolacji we dwoje.
Oto przepisy na pyszne marynaty z oliwek:
Marynata z hiszpańskich oliwek z winogronami
Składniki:
Marynata z hiszpańskich oliwek z białą czekoladą
Składniki:
Opis:
Czarne hiszpańskie oliwki wsyp do miseczki. Dodaj białą czekoladę pokruszona w średnie kawałki, posyp tymiankiem i różowym pieprzem. Starannie wymieszaj.
Brak komentarzy. |