Co warto zjeść na Sycylii, jaka jest kuchnia włoska na Sycylii? Kiedy mówimy „kuchnia włoska”, na myśl przychodzą od razu pizza i spaghetti. Włochy mają jednak tyle smaków, co regionów, a każdy z nich charakteryzuje się własnymi, specyficznymi specjałami kulinarnymi. Jedną z najbardziej urozmaiconych i różnorodnych, jest z pewnością kuchnia sycylijska.
Ta piękna Sycylia.
Sycylia to piękna wyspa położona na Morzu Śródziemnym, w południowym regionie Włoch, jej stolica to Palermo. Choć kojarzy się głównie z wulkanem Etna i mafią Cosa Nostra, ma bogatą kulturę, tradycję i historię. Co roku przyciąga rzesze turystów i nie ma w tym nic dziwnego, gdyż wyspa ma niesłychanie wiele do zaoferowania. Wspaniały, śródziemnomorski klimat, piękne, malownicze krajobrazy, mnóstwo zabytków no i oczywiście wyśmienitą kuchnię. Kuchnia Sycylii jest pełna kolorów i cudownych, świeżych smaków. Na wyspie dominują wpływy włoskie, ale wyczuć też można silne naleciałości greckie i arabskie, co ma swoje odzwierciedlenie także w sycylijskich potrawach.
Smaki Sycylii.
Smaki Sycylii, to przede wszystkim podawane na wiele różnych sposobów makarony, warzywa i owoce. Makaron z owocami morza, zapiekanym bakłażanem, sardynkami, a nawet chlebem, to tylko kilka ze sztandarowych propozycji. Niezwykle popularnymi składnikami dań są oliwki, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany oraz papryka, dodaje się je do ryb, zup, mięs, zapiekanek.
Sycylia szczyci się pysznymi warzywami, dojrzewającymi w południowym słońcu, najbardziej popularne tutaj dania z warzyw to caponata i parmigiana. Głównym składnikiem caponaty jest smażony bakłażan, a oprócz niego mnóstwo innych duszonych warzyw, danie ma wiele odmian, można podawać je na zimno, jako sałatkę lub na ciepło, np. na grillowanym pieczywie. Parmigiana to podawana wyłącznie na ciepło zapiekanka z bakłażana i parmezanu. Niektórzy mieszkańcy Sycylii zamiast parmezanu, używają do niej mozzarelli. Na wyspie popularne są również karczochy, w miejscowości Cerda znajduje się nawet pomnik tej rośliny, serwowane są one zarówno na ciepło, jak i w formie sałatek, rozmaitych przystawek (antipasti).
Typowo sycylijskie dania, znane na całym świecie, to spaghetti al nero di sepia, makaron z sardynkami i spaghetti alla Norma. Pierwsze z nich, to makaron z owocami morza, barwiony atramentem z kałamarnic. Danie ma czarny kolor i bardzo specyficzny smak. Atrament z kałamarnic wykorzystuje się także w kuchni hiszpańskiej, więc choć dla nas jest to dość egzotyczny składnik, dla mieszkańców okolic basenu Morza Śródziemnego, nie jest to nic nadzwyczajnego. Spaghetti alla Norma podaje się z sosem z bakłażana i wędzoną ricottą (nazwa dania wzięła się z opery Vincenzo Belliniego pt. „Norma” właśnie). Z kolei do makaronu z sardynkami (pasta con le sarde) dodaje się m.in. rodzynki i kapary - dość nietypowe połączenie. A skoro już mówimy o rybach, koniecznie należy wspomnieć bottargę. Jest to solona i suszona ikra z tuńczyka, którą czasem wykorzystuje się jako dodatek do dań głównych. Z ryb szczególnie często jada się miecznika, doradę i barwenę, olbrzymią popularnością cieszą się również owoce morza.
Podczas pobytu na wyspie obowiązkowo spróbować musimy także arancini di riso - są to smażone, ryżowe kulki, nadziewane mięsem i warzywami, otoczone na zewnątrz tartą bułką. Mają piękny, pomarańczowy kolor, od którego wywodzi się ich nazwa. Amatorzy dań mącznych na długo zapamiętają smak sycylijskiej pizzy, na pysznym, cienkim, chrupiącym cieście, posypanej doskonałym serem. Ponadto Sycylia słynie z wytwarzanej na wyspie oliwy, która wspaniale uzupełnia smak potraw.
Słodkości i napoje.
W kuchni sycylijskiej nie może oczywiście zabraknąć deserów. Wymienić należy zwłaszcza cassatę, semifreddo i cannoli. Cassata to tradycyjny, niesłychanie słodki deser, składający się z sera ricotta i ciasta biszkoptowego, pokryty marcepanem i ozdobiony kandyzowanymi owocami. Cannoli to ciasteczka w kształcie rurek, nadziewane ricottą i czekoladą, z kolei semifreddo w dosłownym tłumaczeniu oznacza „średniozimny”, jest to rodzaj mrożonego deseru, często podawanego z owocami. Podobnie jak w całych Włoszech w żadnej cukierni zabraknąć nie może tiramisu i panna cotty, wspaniałe są tutejsze lody, gęste, o olbrzymiej ilości smaków, ciekawostką są lody podawane w bułce. Typowym dla Sycylii przysmakiem jest również marcepan, którym mieszkańcy wyspy szczególnie chętnie zajadają się podczas La Sagra del Mandorlo in Fiore, festiwalu organizowanego co roku w Agrigento na cześć kwitnących drzewek migdałowych.
W trakcie pobytu na Sycylii koniecznie skosztować trzeba lokalnych win. Do najbardziej popularnych trunków zaliczyć można: Nero d’Avola, wytwarzane z uprawianej tu czerwonej winorośli, a także Sedarę, Mineo Marsalę, Mandrarossę i Smodato. Po posiłku warto skusić się na kieliszek limoncello, cytrynowego likieru świetnie wspomagającego trawienie. Miłośnicy mocniejszych trunków z pewnością docenią grappę, alkohol wytwarzany z winogron.
piea | Hmm... Sycylia..... miejsce, do którego planuję kiedyś w końcu trafić:)), ale zawsze jak rozważam wyjazd tam: to albo wychodzi mi że z południa za daleko jest do pięknego Cefalu, Palermo, Erice, Monreale..., a jak znajdę hotel na północy, to za daleko mi do Syrakuz, Agrygentu, do cudnych Scala dei Turchi... i jakby nie patrzeć to tygodniowy wypad na tę wyspę to stanowczo za mało! Wychodzi na to , że trzeba będzie jechać na 2 tygodnie: tydzień pozwiedzac i tydzień gdzieś wypocząć :)), co w moim przypadku oznacza kolejne zwiedzanie, tyle, że najbliższej okolicy, no i te smaki sycylijskiej kuchni, zapachy pomidorów, oliwy i wina...hmm.... sie znów rozmarzyłam! |