Jedzenie we Włoszech. Włosi uwielbiają jeść. Ilość lokali gastronomicznych w słonecznej Italii ustępuje chyba tylko ilości skuterów vespa na jej ulicach. I to właśnie ta ilość i różnorodność czasami przytłacza i sprawia, że do uczucia głodu dołącza uczucie lekkiej frustracji. Który lokal wybrać ? Oto kilka podpowiedzi.
Autogrill
Jeżeli w czasie jazdy po doskonałych włoskich autostradach dogoni Was Mały Głód, najlepiej jest skręcić na parking przy znaku Autogrill. W środku zawsze znajdziecie dobrą kawę, kanapki, sklep, a w niektórych nawet restaurację. Najpierw trzeba podjąć decyzję, na co mamy ochotę. Możemy wybierać pośród słodkich rogalików cornetto z różnymi nadzieniami, kanapek na ciepło i na zimno oraz kawałków pizzy. Oczywiście do tego zaparzą Wam pyszne espresso lub cappuccino. Kiedy już wiecie, na co macie ochotę, trzeba podejść do kasy, zapłacić i z paragonem podejść do pani, która wyda Wam zamówienie. Autogrille są bardzo dobrą opcją, jeżeli zależy Ci na czasie i nie chcesz wydawać dużo pieniędzy.
Bar
Nieodłączny element życia codziennego Włochów. Należy do dobrego tonu mieć swój ulubiony, do którego rano wpada się na poranne espresso i cornetto, w południe na aperitif przez obiadem, a wieczorem na codzienną porcję plotek. Można tu zjeść tradycyjne panini - kanapki, które często robi się „na życzenie”, czyli z tym, na co klient akurat ma ochotę. W piekarniku skwierczą też kawałki pizzy czy foccacci zapiekanej z serem. Na ladzie leży szeroki wybór słodkich przekąsek, rogalików i ciastek. Po południu można tu zjeść lody i wypić drinka w gronie znajomych.
Caffe
Kawiarnie, w których nie podaje się jedzenia, za wyjątkiem pory śniadaniowej, kiedy na klientów czekają wszechobecne kanapki i rogaliki cornetto z czekoladą lub dżemem.
Locanda
Prosta restauracja będąca przeważnie dodatkiem do małego hotelu czy pensjonatu. Prowadzona jest najczęściej przez rodzinę i można w niej spróbować spaghetti a la mamma czy domowego ciasta oraz dań lokalnych, specyficznych dla danego regionu.
Osteria
To rodzaj włoskiej gospody. Gości obsługuje często sam padrone czyli właściciel. Osterie oferują tylko regionalne produkty, bardzo często posiadające certyfikat danego regionu, jak np. trydencka sieć Osteria Trentina Tipica. Można tu spróbować domowego spaghetti, oryginalnych wędlin czy mięs z grilla, podawanych z winem wytwarzanym w lokalnej winnicy. Goście siedzą przy długich stołach, co sprzyja domowej atmosferze. W niektórych osteriach można przynieść własne wino lub mięso, które zostanie przyrządzone według naszych życzeń.
Paninoteca
Bary kanapkowe. Okupowane zwykle rankiem, ponieważ można w nich kupić również estetycznie zapakowane zestawy śniadaniowe, które można wziąć na wynos do szkoły lub do biura. Oferują szeroki wybór kanapek, również tych robionych na życzenie klienta. Można wybierać wśród wielu rodzajów pieczywa, od ciabatty, poprzez focaccię i niesolony chleb toskański. Ten ostatni świetnie smakuje z wyrazistym salami lub prosciutto affumicato, czyli wędzoną szynką.
Ristorante
Najwyższa półka wśród lokali gastronomicznych we Włoszech. Obowiązują białe obrusy i elegancki wystrój. Menu jest bogate, zawiera najczęściej specjały z różnych regionów Włoch, potrawy dla wegetarian i wegan oraz szeroki wybór win. A do rachunku dolicza się tam coperto, czyli opłatę za nakrycie stołu.
Enoteca
Coraz częściej konkurencja dla restauracji. Jest to sklep z winami, w którym można również delektować się znakomitymi serami, wędlinami oraz zupami i deserami, popijając potrawy kieliszkiem wina z wybranej wśród kilkuset butelki.
Trattoria
Ristorante ale w wydaniu rodzinnym, wersja przejściowa między restauracją a osterią. Często nie ma drukowanego menu, poleca domowe jedzenie i wino serwowane w dzbanach, a nie butelkach. No i nie demoluje portfela. Bardzo często trattorie polecają tzw. menu turistico, które w dobrej cenie poleca zestaw złożony ze spaghetti, kawałka pizzy i kieliszka wina.
Pizzeria
Najpopularniejszy chyba we Włoszech lokal, do którego umawia się ze znajomymi na kolację. Oferuje zwykle co najmniej dziesięć rodzajów pizzy robionej w opalanym drewnem piecu. Można tu również zamówić potrawy smażone w głębokim oleju, takie jak filety rybne lub bruschetty - rodzaj włoskiej zapiekanki.
Rosticceria
Jeżeli mamy ochotę na dobrze wypieczony stek czy inne mięsiwo przyrządzane na rożnie, to rosticceria będzie najlepszym pomysłem na spędzenie wieczoru.
Tavola calda
Coś w rodzaju włoskiego baru mlecznego, serwuje ciepłe dania, które są przygotowywane wcześniej i wystawione za przeszklonym barem. W porze lunchu lokale sieci Tavola Calda są okupowane przez urzędników z miejscowych banków czy maklerów z giełdy.
Brak komentarzy. |