Hiszpania znana jest przede wszystkim z doskonałego wina. Z ponad pięciu tysięcy winnic w kraju najsłynniejsze są czerwone wina z La Rioja, sherry z Andaluzji i wina musujące z Katalonii. Latem jednak mieszkańcy gorącego półwyspu mieszają szlachetny trunek z orzeźwiającymi dodatkami tworząc popularne drinki.
Coraz większy udział w rynku alkoholowym zdobywają w Hiszpanii drinki robione na bazie wina z dodatkiem soków, napojów gazowanych i owoców - sangría, tinto de verano, kalimotxo coraz częściej wypełniają hiszpańskie kieliszki. Młodzieży bawiącej się w parkach i na ulicach miast często towarzyszy botellón - pojemna plastikowa butelka zawierająca produkowaną często tuż pod sklepem alkoholową mieszankę. Wszelkie mieszaniny szlachetnego trunku z barbarzyńskimi dodatkami mogą przyprawić smakoszy wina o ból głowy. Okazuje się jednak, że tego rodzaju drinki, o małej zawartości alkoholu świetnie gaszą pragnienie i są idealną alternatywą na upalne dni.
Sangría
Sangría to najczęściej kojarzony napój hiszpański. Co ciekawe, istnieją dowody, że owocowa mieszanka, z której słyną Hiszpanie pochodzi z Antyli, gdzie w XVIII wieku została wymyślona przez Brytyjczyków. Dumni mieszkańcy półwyspu Iberyjskiego twierdzą jednak, że napój wynaleźli hiszpańscy wieśniacy dodając dla osłody domowego wina owoców z własnych sadów. Sangría z biegiem lat stawała się coraz bardziej popularna, pijano ją w Portugalii i Argentynie, a począwszy od 1964 roku, kiedy to wystawiono ją na międzynarodowych targach w Nowym Jorku zdobyła popularność na całym świecie. Nie ma jednak jednego przepisu na ten orzeźwiający napój - każdy Hiszpan ma swoją własną i oczywiście najlepszą recepturę. To co łączy wszystkie wariacje, to na pewno czerwone wytrawne wino, od którego krwistego koloru pochodzi nazwa drinka. Do wina dodaje się owoce - najczęściej cytrynę lub limonkę i pomarańczę. Niektórzy dorzucają również brzoskwinie, jabłka, gruszki, a nawet banany! Do tak przygotowanej bazy dodaje się cukru i w zależności od przepisu gazowaną oranżadę lub sok pomarańczowy. Dla wzmocnienia napoju dolewa się rumu, brandy, triple sec, wermut lub owocowe likiery, a gotową mieszankę przyprawia się odrobiną cynamonu. Aby przygotować podstawową wersję napoju wystarczy butelka wina, 1 cytryna i pomarańcza pokrojona w plasterki, 1,5 szklanki mocniejszego alkoholu (najlepiej wermutu lub brandy), szczypta cynamonu i cukier do smaku. Tak przygotowany napój, aby osiągnąć najlepszy smak powinien być przygotowany na co najmniej dwie godziny przed podaniem. Sangríę rozlewamy do kieliszków lub szklanek z dzbanka z duża ilością kostek lodu. Trzeba pamiętać jednak, że niepozorny słodki napój zawiera w sobie sporą dawkę alkoholu - na koncertach i imprezach w Hiszpanii często podawany jest w litrowych kuflach, a jego opóźnione działanie może być zdradliwe.
Tinto de Verano
Kalimotxo
Kolejnym popularnym drinkiem jest pochodzące z Kraju Basków kalimotxo znane w pozostałej części kraju pod nazwą calimocho. Nazwa ta powstaław 1972 roku, kiedy to przed wielką fiestą organizowaną w Algorcie grupa przyjaciół zorientowała się, że przygotowane na imprezę wino zepsuło się. Aby nie tracić planowanego zysku ze sprzedaży napoju przedsiębiorczy Kalimero i Motxo postanowili wymieszać je na próbę z gazowanym słodkim napojem. Mieszanka okazała się smaczna i orzeźwiająca i szybko, począwszy od lat 80. XX wieku zdobyła popularność w kraju i na świecie. Kalimotxo pod różnymi nazwami pije się w Urugwaju, Chile, Argentynie, Portugalii i Meksyku, gdzie organizowane są konkursy w jego piciu. W Kraju Basków natomiast odbywają się coroczne mistrzostwa na najlepiej przygotowane kalimotxo. Napój, podobnie jak Tinto de Verano jest prosty w przygotowaniu: wystarczy wymieszać coca-colę z wytrawnym lub półwytrawnym czerwonym winem w proporcji 1:1, dodać plasterek cytryny lub pomarańczy i schłodzić kostkami lodu. Popularne wariacje składają się dodatkowo z niewielkiej ilości jeżynowego lub śliwkowego likieru, rumu lub brzoskwiniowego sznapsa.
A więc, jak mówią Hiszpanie - salud! - na zdrowie!
Brak komentarzy. |