W słowackiej kuchni dominują tłuste potrawy przyrządzane na bazie mięs (głównie wieprzowiny, drobiu i dziczyzny) oraz ziemniaków.
Wiele dań nawiązuje do tradycyjnej kuchni polskiej i węgierskiej. Na tutejszych stołach często pojawiają się sery. Wśród alkoholi warto spróbować win z okolic Bratysławy i Koszyc, jednak najbardziej godne polecenia jest doskonałe, słowackie piwo.
Slovenská cibulačka - zupa cebulowa z ziemniakami i surowym żółtkiem jest sycącym daniem szczególnie lubianym przez polskich narciarzy.
Słowacki kapuśniak - gęsta zupa przygotowywana z kwaśnej kapusty, wędzonego mięsa i kiełbasy, z dodatkiem suszonych grzybów.
Bryndzowe haluszki (Bryndzové haloużky) - kluski z tartych ziemniaków podawane z bryndzą i okraszone zasmażką z wędzonego boczku - są często serwowane w barach szybkiej obsługi.
Szamorińska kaczka w winie - szpikowana wędzonym boczkiem i pieczona w winie dzika kaczka, podawana zazwyczaj z ziemniakami lub ryżem.
Ziemniaczane lakosze - pieczone na blasze placki z gotowanych ziemniaków podawane jako dodatek do gęsi lub kaczki, albo samodzielnie, po wypełnieniu masą makową lub orzechową.
Vyprážaný syr z tatarskou omačkou - panierowany i smażony ser żółty podawany z sosem tatarskim to bez wątpienia najbardziej popularna potrawa zamawiana w Słowacji przez Polaków. Zamawiając to danie, powinniśmy pamiętać o hranolkach czyli frytkach i oczywiście kuflu smacznego, miejscowego piwa
Brak komentarzy. |