Zdjęcie z Polski - rejbak- zwany również kugiel lub po prostu kartoflak

Poprzednie zdjęcie
Zdjęcie z Polski - rejbak- zwany również kugiel lub po prostu kartoflak

to ścierane ziemniaki ( jak na placki ziemniaczane) z dodatkiem mięska, smażonej cebulki z boczkiem, wymieszane z jajkiem i gorącym mlekiem - i to wszystko pakujemy do brytfanki i do piekarnika - naprawdę proste, wiejskie jedzonko - a taka pychota!

Następne zdjęcie
Ocena: 18     Aby ocenić zdjęcie musisz być zalogowany
Autor: piea
widok ze Wzgórza Ziemowita
czas do Karczmy :)
kurpiowski rejbak
rejbak- zwany również kugiel lub po prostu kartoflak
Najnowsze Komentarze:

wanda_kn
2019-10-02

pychotka :)

piea
2019-09-24

dzięki Danusiu; człek się zawsze czegoś tu nauczy... :)

danutar
2019-09-16

Na Podlasiu to bardzo znana potrawa. Mówimy na to babka ziemniaczana. Bardzo prosta do zrobienia, ale smak tkwi w dodatkach i przyprawach. Tu na fotce widzę już odsmażaną na patelni - w plastrach. Pychota. Ale dobra jest też prosto z blachy - od razu po upieczeniu. Sama czasem ją piekę. A w Supraślu koło Białegostoku urządzane są nawet mistrzostwa w pieczeniu babki ziemniaczanej. Tam jadłam najlepszą.