to ścierane ziemniaki ( jak na placki ziemniaczane) z dodatkiem mięska, smażonej cebulki z boczkiem, wymieszane z jajkiem i gorącym mlekiem - i to wszystko pakujemy do brytfanki i do piekarnika - naprawdę proste, wiejskie jedzonko - a taka pychota!
wanda_kn | pychotka :) |
piea | dzięki Danusiu; człek się zawsze czegoś tu nauczy... :) |
danutar | Na Podlasiu to bardzo znana potrawa. Mówimy na to babka ziemniaczana. Bardzo prosta do zrobienia, ale smak tkwi w dodatkach i przyprawach. Tu na fotce widzę już odsmażaną na patelni - w plastrach. Pychota. Ale dobra jest też prosto z blachy - od razu po upieczeniu. Sama czasem ją piekę. A w Supraślu koło Białegostoku urządzane są nawet mistrzostwa w pieczeniu babki ziemniaczanej. Tam jadłam najlepszą. |