Prosciutto crudo i prosciutto cotto to znane włoskie szynki, które różnią się m.in. sposobem ich przyrządzania. Produkuje się je z udźców wieprzowych, a czasem stosuje się do ich wyrobu też mięso z dzika. Samo przygotowanie może trwać nawet do 24 miesięcy, ale jego czas uzależniony jest głównie od wielkości wędliny. Jakie są najważniejsze różnice między tymi odmianami?
W języku włoskim słowo to oznacza szynkę. Kraj ten słynie z wielu odmian wędliny, a różnice sprowadzają się do regionu, z którego przysmak pochodzi. Każda część Włoch ma bowiem swój gatunek. Prosciutto przygotowuje się poprzez wędzenie, co nadaje jej charakterystycznego smaku. Co więcej, jest ona niezwykle delikatna, ponieważ nie używa się do jej produkcji tak dużo soli, jak w przypadku innych odmian szynki. Dzięki temu dodatkowo jest lekko słodka i to właśnie te cechy podbijają serca nie tylko Europejczyków. Jej najpopularniejsze odmiany to crudo i cotto.
Któż nie uwielbia prawdziwej włoskiej pizzy z dodatkiem prosciutto di parma (ten składnik stosują najczęściej dobrej jakości sklepy internetowe z cateringiem, takie jak http://sklep.estella.pl). Szynka parmeńska to najbardziej znana odmiana crudo. Czym charakteryzuje się ten gatunek? Surową szynkę wieprzową w tej postaci podaje się nieprzetworzoną. Wytwarza się ją ze zwierząt o wadze co najmniej 150 kg, a najważniejszy w procesie produkcji jest mikroklimat otoczenia, w którym dojrzewa. Stąd szynka ta może być wytwarzana wyłącznie we Włoszech! Sól stosowana do jej moczenia nadaje wędlinie delikatnego posmaku, a okres dojrzewania zapewnia unikalny smak.
Szynka wieprzowa gotowana powstaje przeważnie ze zwierząt ważących co najmniej 160 kg, ale nie więcej niż 180 kg. W mięso po jego odcięciu wciera się sól, przyprawy, a także pieprz. W drugiej kolejności wędlinę gotuje się aż do uzyskania jej odpowiedniego smaku oraz miękkości. Cotto przeważnie stosowane jest jako dodatek do kanapek, sałatek czy pizzy i jest najpopularniejszą szynką delikatesową we Włoszech.
Prosciutto crudo ma więcej walorów odżywczych od swojego zamiennika i stanowi źródło witamin z grupy B, żelaza, fosforu i białek. To lekkostrawna przekąska, dlatego jest jedną z najlepszych wędlin dostępnych na rynku. Z kolei cotto charakteryzuje się tym, że dodaje się do niej różne związki chemiczne takie jak wzmacniacze smaku. Sprawia to, że jakość szynki znacząco spada, a samo jej spożywanie jest mniej pozytywne dla organizmu.
piea | skoro niniejszy artykuł traktuje o włoskich szynkach, to wielka szkoda że autor nie wspomniał choć słówkiem o absolutnej królowej włoskich szynek! a myślę o najwspanialszej i najbardziej cenionej włoskiej szynce: słynnej Culatello di Zibello !!! to, że ta (ze względu na zawrotną cenę), jest mało znana w Polsce, nie znaczy wcale, że nie istnieje! (a pisząc coś na dany temat warto by było podejść do tematu bardziej profesjonalnie! i przynajmniej wymienić, to co w tym przypadku Włosi cenią najbardziej jeśli chodzi o szynki) |