Oferty dnia

Popularne włoskie szynki - co je różni?

Prosciutto crudo i prosciutto cotto to znane włoskie szynki, które różnią się m.in. sposobem ich przyrządzania. Produkuje się je z udźców wieprzowych, a czasem stosuje się do ich wyrobu też mięso z dzika. Samo przygotowanie może trwać nawet do 24 miesięcy, ale jego czas uzależniony jest głównie od wielkości wędliny. Jakie są najważniejsze różnice między tymi odmianami?

Fr / 2019-04-30
Komentarze:

piea
2021-11-09

skoro niniejszy artykuł traktuje o włoskich szynkach, to wielka szkoda że autor nie wspomniał choć słówkiem o absolutnej królowej włoskich szynek! a myślę o najwspanialszej i najbardziej cenionej włoskiej szynce: słynnej Culatello di Zibello !!!
to, że ta (ze względu na zawrotną cenę), jest mało znana w Polsce, nie znaczy wcale, że nie istnieje! (a pisząc coś na dany temat warto by było podejść do tematu bardziej profesjonalnie! i przynajmniej wymienić, to co w tym przypadku Włosi cenią najbardziej jeśli chodzi o szynki)