Kuchnia włoska znana jest na całym świecie. Słynie z prostoty, najlepszej jakości składników oraz potraw o wybitnym smaku. Kto nie zna pizzy, lasagny, czy spaghetti? Włoska kuchnia ma naprawdę sporo do zaoferowania. Nie bez powodu piękna Italia nazywana jest krajem „makaroniarzy” - Włosi kochają makaron i posiadają wiele jego gatunków. Różnią się one między sobą kształtem, wyglądem i grubością, a każdy z nich ma inne przeznaczenie.
Makaron spożywany był już cztery tysiące lat temu, dlatego też uważany jest dziś za jeden z najstarszych rodzajów pokarmu. Pomimo, że najczęściej kojarzony jest z kuchnią włoską, to od wielu lat gości także na polskich stołach, jako dodatek np. do rosołu lub spaghetti. Makaron to produkt, który świetnie sprawdza się do sałatek, zapiekanek, zup, dań mięsnych, czy też na słodko. To smakołyk uwielbiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Istnieje około trzystu form makaronu! Nitki, rurki, świderki, kokardki - to rodzaje makaronów, które najczęściej wykorzystujemy w naszych domach. Dzięki temu produktowi jesteśmy w stanie przygotować pyszny obiad zaledwie w kilka minut.
Makaron, zwany również pastą bije rekordy popularności na całym świecie. Podobno Marco Polo po jednej ze swoich wypraw do Chin przywiózł przepis na makaron, jednak to Włosi sprawili, że pszeniczne kluski stały się kulinarnym specjałem. Carbonara i spaghetti to jedne z najpopularniejszych włoskich makaronów. Czym zatem charakteryzują się te potrawy?
Aby przygotować klasyczną carbonarę potrzeba jajka, parmezan oraz szynkę pancetta lub boczek. Makaron należy ugotować al dente, jajka wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i pieprzem, a następnie roztrzepać widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz czosnek i wyłożyć ugotowany makaron, a potem wymieszać i dodać ser oraz doprawić pieprzem. Makaron trzeba polać roztrzepanymi jajkami i całość mieszać, aż do momentu uzyskania kremowego, gęstniejącego sosu.
To jedno z najpopularniejszych włoskich dań. Sos bolognese nazwę zaczerpnął od swojej ojczyzny - Bolonii. Jest to czerwony sos składający się z mielonego mięsa wołowego, pomidorowej passaty, boczku, selera naciowego, marchewki, cebuli, mleka, soli, pieprzu oraz oliwy i wytrawnego wina.
Dobrej jakości oliwa nadaje potrawie wyjątkowy smak. Tak też jest w przypadku najprostszego makaronu na świecie - aglio olio. To nic innego jak czosnek i oliwa. Danie to wywodzi się z „ubogiej kuchni neapolitańskiej”, przygotowuje się je zaledwie w kilka minut, a smakuje wspaniale.
Włoskie potrawy kuszą swoim doskonałym smakiem i aromatem. Sery, wina, słodycze, przetwory - czy nie cudownie byłoby móc znaleźć je wszystkie w jednym miejscu? Te i inne włoskie produkty najlepszej jakości dostać można w sklepie internetowym Schronisko Bukowina. Oryginalne włoskie wędliny i oliwy oraz mąki i makarony włoskie możesz zamówić prosto do swojego domu. Produkty importowane są z Włoch od sprawdzonych i zaufanych dostawców. Do sklepu online Schronisko Bukowina trafiają artykuły mające naturalny, prosty skład.
piea | o pysznościach włoskiej kuchni i dań z makaronów wszelakich nikomu prawić nie trzeba, bo wszyscy znamy lubimy a czasami nawet uwielbiamy :) ale o jednej rzeczy (dużą nieścisłością w tym artykule) napisać tu muszę: chodzi o - cytuję to co powyżej: "Spaghetti bolognese" - nie ma czegoś takiego o takiej nazwie we Włoszech! a Bolończyk słysząc o Spaghetti Bolognese - albo w ogóle nie wie co to jest? albo by się na śmierć obraził! :) ; u nas w Polsce przyjęła się taka błędna nazwa i jest dość powszechnie stosowana, ale to nieprawda! w Bolonii ten słynny makaron - to nie jest żadne spaghetti - tylko i wyłącznie szerokie wstążki- tagliatelle, a danie o którym mowa to słynne bolońskie: "pasta al ragu" znane jako „tagliatelle al ragu” - długo duszone mięso, najczęściej wołowe w wymagającym sporego czasu sosie - i to zmieszane ze wspomnianym makaronem daje nam to pyszne, owe danie z którego tak słynie Bolonia! to tylko tak gwoli ścisłości :)) |