Transylwania z łaciny oznacza „ziemię za lasem”. Rumunia oferuje bogactwo atrakcji turystycznych i doświadczeń wakacje jedyne w Europie Środkowo - Wschodniej: średniowiecznych miast w Siedmiogrodzie, światowej sławy malowane klasztory w Bucovina, tradycyjnych wiosek w Maramures, wspaniałą architekturą Bukaresztu, romantyczną deltę Dunaju, bajki zamki, opowieść, kurorty Morza Czarnego, majestatyczne Karpaty, spa i wiele innych.
Transylwania jest domem dla najlepiej zachowanych średniowiecznych miast Europy. Przede wszystkim Brasov, Saxon i cytadelę Sibiu z brukowanymi uliczkami oraz Sighisoara cytadela z XIV wieku z tajnymi podziemnymi przejściami oraz wieżą zegarową. Odwiedzający Transylwanię mogą również spotkać wspaniałe zamki Bran, niedaleko Braszowa. Wielonarodowe dziedzictwa kulturowego Siedmiogrodu jest uroczo widoczne w strojach ludowych, architekturze, kuchni, muzyce i festiwalach. Te tradycje są żywe i dobrze widoczne w małych miejscowościach Transylwanii. Ludzie zarabiają tu na życie jako pasterze, tkacze, kowal i cieśli. Apuseni Pasmo górskie, w Karpatach Zachodnich, to krajobraz z niezwykłej piękności i tajemnicy. Tutaj znajdziesz ślady starożytnych legend, duchów górskich i rzadkich gatunków dzikiej fauny i flory, a także 4000 jaskiń, z których wiele można zwiedzać. Scarisoara Glacier, krajowych pomnik, Schroniska drugim co do wielkości podziemny lodowiec na kontynencie. Rumunia jest jednym z największych na świecie producentów kapusty (varza). Sprawdź, czy nie opuszczają region i nie spróbować pysznych „V ARZA la Cluj” - rumuński wersji lazania - przygotowany z kilku warstw rozdrobnione kapusty (świeże lub kwaśny) i mielonego mięsa wieprzowego lub cielęciny z ryżem i mieszane boczek i pieczone w piecu.Smaki Rumuni to głównie przyprawione potrawy z tymiankiem, papryką i estragonem. Mięsa, takie jak wieprzowina, baranina, cielęcina, są jednymi z najbardziej popularnych składników w kuchni Siedmiogrodu. Znakiem rozpoznawczym Transylwanii są pachnące, przyjemne i lekkie wina, ale także wyszukane trunki podwójnie destylowaną: „palinca, horinca i Rachie” (odmiana brandy). Wykonane są one z owoców, zwłaszcza śliwki, jabłka i gruszki.
Brak komentarzy. |